Csendesen ünnepelte 76. születésnapját Szentendrén Kudlik Júlia. A legendás tévés évek óta nem látható a képernyőn. Visszavonultan él, de pár éve még sok vidéki fellépést vállalt. A Magyar Televízióból megalázó körülmények között kirúgott sztár saját bevallása szerint nem nagyon néz tévét, főleg a szeretettel és népdalokkal foglalkozik.

Kudlik Júliát 2001-ig láthattuk a képernyőn, majd 2006-ban, egy évvel azután, hogy a Magyar Televízió Örökös Tagja lett, csoportos leépítés áldozatává vált. Mivel nem volt rá szükség, többedmagával együtt elküldték. Úgy hírlik, megalázó módon tették mindezt: állítólag Kudlik egyik nap arra lett figyelmes, hogy már nem működik a beléptetőkártyája, ami a tévé épületébe való bejutáshoz volt szükséges.

Az elmúlt időszakban szinte teljesen elvonult a nyilvánosság elől, saját elmondása szerint manapság már a tévét sem kapcsolja be. Egyedül, a saját maga alkotta szabályrendszernek megfelelően él Szentendrén.

Úgy tudni nyugdíjazása után Szentendrén találta meg az a közösséget, ahol az amerikai földműves asszonyoktól származó patchwork, vagyis foltvarrás művészetét elsajátíthatta. „Mondták, hogy vannak ilyen patchwork kiállítások, akkor már kapiskáltam mi is az a foltvarrás, és beneveztem egy ilyen útra. Minden évben mentünk az európai kiállításokra a munkáinkkal – mesélte egy 2017-es felvételen a Delta korábbi műsorvezetője.

Kudlik Júlia a rá jellemző precizitást immár a kézimunkáiban a népdalokban és a szeretet terjesztésében éli meg. Az ország különböző településein rendszeresen feltűnik és a helyi tévéknek szívesen ad interjút.

A július 14-én születésnapját ünneplő tévés korábban Szvorák Katalin népdalénekessel járta az országot, egy fellépésükön a szeretetről ezt mondta: „Ezen a mai beteg világon, amikor sokaknak az anyagiak, a hatalom, az élvezetek birtoklása a legfőbb jó, amikor a ma embere csak győzni, fogyasztani és uralkodni akar, nos ezen csak a szeretettel lehet változtatni.” – mondta a tévés legenda.

Kudlik Júlia hozzátette: „A rosszak azért olyan erősek, mert a jók olyan gyöngék.” Szerinte a jóknak az kell legyen a feladata, hogy a haralom szeretete helyett a szeretet hatalmát hirdessék, tanítsák és terjesszék.” – tette hozzá a volt tévés.

Több mint 40 éven keresztül láthattuk Kudlikot a Magyar Televízióban bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként. 1965-től egészen 1996-ig vezette a Delta című műsort, műsorvezetője volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály énekversenynek, illetve számos népdal és népzenei vetélkedőnek – Nyílik a rózsa, Fölszállott a páva, Repülj páva, Interfórum -, valamint a Tapsifüles című könnyűzenei műsornak. Alapító tagja volt az Iskolatelevíziónak, számos tévéfesztivál és díjátadó gála háziasszonyaként is láthattuk.

A közösségi oldalakat nem használja, valaki éveken át a nevével egy hamis profilt működtetett a Faceboookon, és úgy osztott meg posztokat, mintha azok Kudlik Júliától származnának. Még neves művészek is kommenteltek a képei, bejegyzései alá, annyira megtévesztő volt az oldal. A legendás tévés végül elment a rendőrségre is, az álprofilt pedig sikerült töröltetnie – írta a Best magazin.

Kudlik Júlia életében két férfi is rendkívül fontos szerepet töltött be. Az egyik férje, akivel 40 éven keresztül éltek boldog házasságban, a másik pedig kollégája, Antal Imre, akivel évtizedeken át alkottak szinte elválaszthatatlan párost a tévéképernyőn és különböző nyilvános eseményeken.

Kudlik 40 éven keresztül volt Szűcs László rendező felesége. A férje halála komoly törést jelentett az életében. Évekkel később így gondolt vissza néhai társára: „A férjemmel negyven évig éltünk házasságban, miután véget ért földi zarándokútja, azóta félemberként próbálok helyt állni, mert nekem még dolgom, feladatom van. Azóta is folyamatosan beszélgetek vele, és ma is számíthatok rá annak ellenére, hogy a szememmel nem láthatom, igazán úgyis csak a szívével lát az ember” – mondta Kudlik Júlia

A legendás műsorvezetőről kevesen tudják, hogy szeret tanulni. Egy korábbi interjújában azt mondta, ő akkor volt tévés, amikor elvárták a sztároktól, hogy legyen diplomájuk és beszéljenek idegen nyelvet. Mint mondta érettségivel került be a Magyar Televízióba, közben letette az angol és spanyol középfokú nyelvvizsgákat és szerzett két egyetemi bölcsészdiplomát is.

Kudlik Júlia egy tavaly készült interjúban elárulta a sikerének a titkát. Mint fogalmazott: nem csak azért volt népszerű mert sok műsorban szerepelt, hanem mert hiteles volt. „Ez azt jelenti számomra, hogy a gondolat, a kimondott szó és a cselekvés az egy” – mondta a legendás tévés.

Kiemelt kép: Kudlik Júlia – Forrás: Youtube/Gyula Televízió