Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Rengetegen vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 27 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.

A MAGYAR KÖZLÖNYBEN MEGJELENT RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK:

Koronavírus: Még tegnap éjfél előtt kihirdették az új korlátozások részleteit – Mutatjuk a szigorú szabályokat és tiltásokat! | LikeNews

Ennek értelmében jelentette be a szigorításokat Orbán Viktor, aki tegnap arról is számot adott közösségi oldalán keresztül, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendkívüli jogrendet. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

A szigorítások

Az adatok ismeretében tartotta meg sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol az életbe lépett szigorítások kapcsán is reagáltak.

Kiss Róbert elmondta

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs szerdai tájékoztatóját ezek részletes ismertetésével kezdte. Figyelmeztetett továbbá, hogy a tömegközlekedésben először a sofőrök vagy a diszpécserek figyelmeztetéssel élnek a maszkot nem viselők felé, majd ezután hívnak rendőrt az illetőre, ha az szükséges. Sürgette, hogy akinek valamiért este 8 és reggel 5 óra között az utcán kell tartózkodniuk, töltsék le az ehhez szükséges igazolást. A munkába járás részleteiről itt írtunk.

Fontos! Itt a hivatalos munkáltatói igazolás – Ezzel lehet kimenni éjjel az utcára, ha valaki dolgozik, Önnek is ilyet kell kapnia! | LikeNews

Mint ismert este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal, Munkavégzés céljából, A munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából Kivételek a hivatásos versenysportolók is, ők éjjel is mehetnek edzeni, vagy onnan haza, vagy mehetnek sportrendezvényre, vagy onnan haza.

A családi rendezvények

Rámutatott, csak 10 fős lehet egy családi vagy magánrendezvény, a temetéseken pedig csak 50-50 ember lehet ott. Amennyiben valakire szabálysértési eljárás vár,500 ezer forint is lehet a büntetése.

A maszkviseléssel nem a rendőröknek teszünk szívességet

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, a maszkviseléssel nem a rendőröknek teszünk szívességet. „Intenzív terjedési szakaszban vagyunk, Magyarországot sem kíméli a helyzet, mindent meg kell tenni, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Minden nap közel 4-5 ezer fertőzöttet regisztrálunk” – mondta.

Közel 21 ezer tesztet végeznek már el egyetlen nap alatt

Kiemelte, a koronavírusosok haláloka elsősorban az alapbetegség, erre rárakódik a koronavírus-fertőzés, illetve azt is elmondta, hogy egy 31 éves halott is volt az elmúlt napon. A tisztifőorvos ezután ismertette a friss járványügyi adatokat, a friss számokat itt találod meg.

A távolságtartás

„Aki nem tud távolságot tartani, közterületen is viseljen maszkot” – szólított fel az országos tisztifőorvos és rámutatott, hogy „két oldalról is véd a maszk”.

Már mindenhol jelen van a vírus

Müller szerint már alig van már család, ahol ne fordult volna elő pozitív személy, „nem ismerjük egymás fertőzési státuszát, ezért is fontos a maszkviselés”.

Növekszik a kórházi ápoltak száma

A kórházi ápoltak száma is egyre növekszik, ezért is kell cselekedni, csökkenteni az egészségügyre háruló terhet az egyéni védekezéssel. Emlékeztetett, már minden egészségügyi ellátó intézmény bekapcsolódott a covidos betegek gyógyításába, „ez a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson” – mondta.

Nehéz idők jönnek

„Nehéz idők előtt állunk, az intézkedések mindnyájunk életét befolyásolják, mégis vannak olyan családtagok, akikre több figyelmet kell fordítanunk, mint korábban; azokra, akik egyedül, magányosan élnek. Védjük meg őket az elszigetelődéstől, hívjuk fel idős családtagjainkat hetente egyszer vagy többször, hogy lelkileg ki tudjanak tárulkozni. És kérjünk ehhez segítséget. Ahogy tavasszal is, most is segítsük egymást, vásároljunk be az idősek helyett, tanítsuk meg az időseket az okoseszközök használatára” – mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón.

Vásároljunk be az idősek helyett

„Vásároljunk be az idősek helyett, tanítsuk meg az időseket az okoseszközök használatára” – sorolta Müller Cecília.

Újabb munkahelyvédelmi intézkedések

Schanda Tamás (ITM) miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, újabb munkahelyvédelmi intézkedésekről döntött a kormány.

  • adókedvezmények: szochomentesség a vendéglátóknak
  • kisvállalati adóalapba nem számítanak bele a bérkifizetések
  • bruttó bér feléig állami bérátvállalás: a munkavállalót nem szabad elbocsátani és ki is kell fizetni
  • a megyei vagy fővárosi kormányhivatalnak kell kérelmeket benyújtani, a kapcsolódó dokumentumok a Munka.hu portálon érhetők el
  • a vendéglátók házhoz szállítási adminisztratív terhei csökkennek, a taxisokat is be lehet vonni a szállításba

Megvédik a munkahelyeket

Schanda beszámolója szerint a járvány kitörése óta 1 millió munkahely megvédését segítette a kormány.

Kérdésekre adott válaszok

– Kik és milyen módon ellenőrizhetik a maszkviselés betartását?

– A rendőrség ellenőriz, közreműködhet a honvédség állománya is. Eddig 849 személy ellen intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem hordott maszkot, háromszor ennyi ember vétett a boltokban.

– Egyre többen vannak karanténban, hogy tudja a rendőrség elvégezni az ellenőrzést?

– A rendőrség kedden 16 345 helyszíni ellenőrzést hajtott végre. Március óta végzi ezt a tevékenységet. Az informatikai alkalmazást 3222 ember használja.

– Ahol óvodás, bölcsődés, gimnazista egy fedél alatt él, és a családtagok valamelyike karanténba kerül, mi a teendő?

– Ha valaki egy háztartásban pozitívvá válik, mindenki 10 napig karanténba kényszerül. Nem mehetnek az óvodás, bölcsődés gyerekek.

– Enyhe tünetes személy kaphat-e influenzaoltást?

– Ha Covid-gyanú merül fel valakinél, az a személy nem oltható, de erről a háziorvos dönt.

Mindig egyedi az elbírálás.

– Az étteremben rendelt ételért be lehet-e menni, vagy kihozzák az ajtóba?

– Be lehet menni.

– Az összes eddigi fertőzött hány százaléka egészségügyi dolgozó?

– 3.

A közvetítés itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Müller Cecília