Áder János tiszteletvacsorán látta vendégül a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában dolgozó orvosi csapat vezetőit, tagjait és segítőit.

A Sándor-palotába látta vendégül a köztársasági elnök Csókay Andrást és csapatát. Áder János azért hívta meg az orvoscsoportot, hogy megköszönje nekik a a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában végzett munkájukat.

Áder János szerint a műtét elmélete és gyakorlata, a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek.

„Bátorságukat tudásukra, korábbi teljesítményükre és arra a bizonyosságra alapozhatták, hogy nincsenek egyedül, lesznek társaik a munkában, mert vannak tehetséges magyar egészségügyi szakemberek, akik bárhol a világban megállják a helyüket” – mondta a köztársasági elnök.

Áder János arról is beszélt, hogy a  tudás és az áhítat sosem hiányzott a sziámi ikrek szétválasztása során. Ami az elmúlt 23 hónap 55 ezer munkaórájában történt, ismét megmutatta, hogy nagy tudású orvosaink és szakápolóink vannak, akik nem csupán képesek követni a tudomány fejlődését, nem csupán naprakészek a legújabb technológiák és terápiák ügyében, de ha kell, új utakat is.

A sziámi ikrek története

A fejüknél összenőtt hároméves kislányokat 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosi csapata augusztus 1-jén és 2-án a bangladesi fővárosban, Dakkában.

Az egyik gyerek, Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért, fejlődik, beszél és játszik. Rukiánál azonban nagyjából egy hónappal a műtét után súlyos agyi bevérzés lépett fel, aminek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar volt. Ennek következtében állapota jelentősen romlott, októberben ugyanakkor ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és a javulás jeleit mutatja. Felépülésének várható mértékéről azonban továbbra sem lehet felelős nyilatkozatot tenni.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása volt érpályán belüli módszerrel. Ezt Hudák István idegsebész vezetésével végezték tavaly Dakkában.

A LikeNews.hu nemrég írt arról, hogy Csókay András első hallásra lehetetlennek tartotta az ikrek szétválasztását. Az erről szóló cikket ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Áder házaspár és Csókay András csapata a Sándor-palotában – Forrás: MTI