Mi mindenre célszerű odafigyelni pontyozó horgok kiválasztásakor? Mennyit számíthat a méret, a forma, a vastagság, vagy éppenséggel a szakáll nélküli vagy a szakállal ellátott horog rendelkezésre állása?

Ezek a kérdések adják majd a bejegyzés központi részét. Végig fogunk menni rajtuk egyenként. Remélhetőleg ebben a formában plusz segítséget tudunk biztosítani a minél inkább nyerő horogválasztáshoz. Vágjunk tehát bele a témába!

A szakállas vagy a szakáll nélküli horoggal járunk jobban?

Míg pár évvel ezelőtt ez a kérdés jó eséllyel fel sem merülhetett, ma már igencsak megvan a relevanciája. Olyannyira, hogy egyre több horgásztavon számít előírásnak a szakáll nélküli horgok használata.

Úgyhogy a Damil.hu horog kínálatának a szemügyre vétele közben erre is erősen javasolt odafigyelni. A szakállas változatok mellett szólhat érvként, hogy alapesetben jobban képesek lehetnek a horgon tartani a megakasztott halat.

Viszont be kell látni, hogy megfelelően összehangolt felszereléssel az esetek döntő többségében a szakáll nélküli darabokkal sem áll fenn a halvesztés esélye. Pláne akkor, ha még a finom fárasztásra is odafigyelünk.

A horog mérete mellett a vastagsága is lényeges tényező

Mindkét tényező kapcsán mérvadó lehet, hogy mekkora méretű ponytokra pályázunk. Bojlis pecáknál, ahol a kapitális halakra komoly az esély, bizonyosan a nagyobb horogméret választása lehet a nyerő.

Feeder vagy egyéb finom szerelékes horgász módszereknél pedig nyugodtan lehet azért finomítani a dolgon. Ügyelve persze arra is, hogy a horog mérete mellett annak a vastagságát is tudatosan válasszuk ki.

Ha nem túl akadós a terep, akkor egy vékonyabb húsú horoggal sok esetben eredményesebbek lehetünk. A szájba akadva ugyanis könnyebben foghat érdemi húst, jobban tartva a megakasztott pontyot fárasztás közben.

Pontyozó horgot keresve a forma, a kialakítás sem elhanyagolható

Ami szorosan összefügg a csali kiválasztásával is. A lényeg, hogy a kialakítás és a forma kellő hatékonysággal tudjon segíteni az akasztásnál. Lehetőség szerint úgy, hogy a csali jelenléte semmiképp se jelentsen akadályt a dologban.

Persze a pontyozó horgok tudatos beszerzésén túl egyéb módon is elő tudjuk segíteni a minél biztosabb akadást. Például olyan formában, hogy a nálunk lévő horog fenő segítségével időről időre élesítünk kicsit a horgon.

Pláne azt követően, hogy egy-egy termetesebb példány kifárasztása erőteljesen igénybe vette a felszerelést. Ilyenkor hasznos lehet alaposan megnézni, hogy nem sérült-e bármilyen szempontból maga a horog.

Olyannyira fontos lehet erre tudatosan ügyelni, hogy ideális esetben a pontyozó horog akár életünk halának a sikeres megfogásához segíthet minket. Legyünk őszinték, ez mindenképp megéri azt a kis plusz odafigyelést.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.