Napi több ezer fertőzött és több száz halott is lehet, amennyiben a kormány rövid határidőn belül nem rendel el szigorításokat – írja a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet többek közt azt kéri, hogy állítsák vissza az idősek vásárlási idősávját.

A környező országok már szigorítottak

A nemzetközi trendeket is figyelembe véve a járvány gyors súlyosbodása várható, és a hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat – írja az Magyar Orvosi Kamara.

A fertőzés terjedése kormányzati felelősség

A szervezet szerint „az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség”.

NE HAGYD KI! Müller Cecília: A következő napokban a felesleges kontaktokat el kell felejteni

Intézkedéseket javasolnak

A Magyar Orvosi Kamara az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt, az alábbi intézkedési pontokat javasolja.

Tömegrendezvények

A tömegrendezvények engedélyezése terén jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotásra, megtartásuk esetén a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozására és ellenőrzésére van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET! Most jött: koronavírusban meghalt egy 13. kerületi általános iskola tanára

Vendéglátóhelyek

A vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát a fertőzésveszély miatt tovább kell korlátozni a járvány további eszkalációjának megakadályozásához.

Elkésett kormányzati kommunikáció

ismételt kéréseik ellenére a védekezésre, így a maszkviselésre, távolságtartásra felhívó, a tavaszihoz hasonló kormányzati kommunikáció a MOK szerint késlekedett.

EZ IS ÉRDEKELHET! Elkapta a koronavírust Vidnyánszky Attila, Józsefváros polgármesterének tesztje is pozitív lett

Vásárlási idősáv

Szükség van a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek, idősek védelmét szolgáló felhívásokra és intézkedésekre, így például a számukra biztonságosabb bevásárlást biztosító idősávok mielőbbi visszaállítására.

Több száz halott naponta

„A fentiek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással” – írja a Magyar Orvosi Kamara.

Más betegekre is kihat majd a tömeges fertőzés

Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd.

Az egészségügyi dolgozók szűrését javasolják

A szervezet szerint „az egészségügyi személyzet védelme és szűrése tagjaink visszajelzései alapján messze nem egyenletesen és általánosan megoldott, miközben mind több egészségügyi dolgozó megbetegedése veszélyezteti az ellátást – tünetmentes vírushordozás esetén pedig a betegeket és a kollégákat –, ezért ismételten rendszeres szűrésüket és fokozott védelmüket javasoljuk”

Szigorítást követelnek

A kamara a fentiek kapcsán szakmai támogatásáról biztosítja, valamint felszólítja a kormányt, hogy „a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő, szigorító intézkedéseket”.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Caba