A városi edzőtermek gyakran túlzsúfoltak és igen drágák, főleg ha figyelembe vesszük, hányszor nem “járjuk le” bérleteinket. Ráadásul több edzőterem még mindig zárva van, a jelenlegi vírushelyzet miatt. A gyártott tornatermi felszerelések rendkívül költségesek lehetnek, általában nagyon nehezek, és nem is könnyen mozgathatóak. Ahelyett, hogy e két hagyományos lehetőség egyikét választaná, miért ne építhetne saját tornatermi felszerelést?

Az otthoni edzés vonzó tud lenni, hiszen nem kell messzire menni hozzá, elég, ha a lakás egyik pontját kialakítjuk az adott sportolásnak megfelelően. 

Mi kell hozzá?

Ami fontos, hogy elsőként mérjük fel, mennyi hely szükséges kedvenc sportunkhoz, és kell-e hozzá valamilyen védőszivacs, hogy biztonságosan űzhessük a házi mozgást. Ha szükséges valamilyen felületet bélelni, vagy kipárnázni, akkor nem kell azonnal a memóriahabért szaladni. (Mely a legtöbb, mozgásigényes sport esetében amúgy is inkább kellemetlen felületet biztosítana.) 

Kitűnő választás lehet ugyanis az újrahasznosított heterogénhab. Amellett, hogy ez egy környezetbarát megoldás, a viszonylag merevebb tartása tökéletes lehet a tatamik alapanyagának (például jógához vagy Pilates-hez), de különböző otthoni sportszerek béleléséhez is kiváló. Amennyiben a falra is szeretnénk egy védőréteget kialakítani, az újrahasznosított szivacs ebben az esetben is megfelelő döntés lehet. 

Felszerelés

Ha a béleléssel és a biztonságossá tétellel végeztünk, akkor már csak a sporteszközöket kell beszereznünk. Alakítsuk ki, hogy a terület vagy a szoba melyik részében tudjuk biztonságosan, akár elzártan tartani azokat – elvégre, a súlyzóval a kiskorú gyermekünknek talán korai lenne foglalkoznia, így jobb, ha előle egy nem könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, ahonnan leesni sem tud. 

Emellett fontos az is, hogy figyeljünk arra, hol tudnánk a tökéletes talajt kialakítani, amely kényelmessé teszi a fekvő helyzetben végzett mozgást. Ha szeretnénk rajta elnyúlni vagy talaj gyakorlatokat végezni, akkor válasszunk olyan bevonatot, ami könnyen tisztítható – ez például lehet egy minőségi kárpit anyag is, azonban a választásnál oda kell figyelnünk az átlagosnál magasabb kopásállóságra. A gyermekjátszóházaknál is alkalmazott zsenília például remek választás erre. 

Ha kedvet kaptál az otthoni edzési lehetőség megteremtéséhez, vágj is bele!

A fotó forrása: Ivan Kislitsin / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!