A Balaton partján lángost harapva, egy pohár sörrel a kezében az ember nagyon szívesen elnézegeti a vitorlásokat. Sokunkban megfogalmazódik a gondolat: mennyire klassz lenne vitorlázni! Ha pedig egy már vitorlázó cimbora „megfertőzi” az embert, sokszor nincs megállás. A tervezgetési fázis fontos része, hogy képbe kerülj a jogi háttérrel is. Mivel elsőre kicsit kaotikus lehet a dolog, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Szó lesz róla, milyen esetben lesz szükséged vitorlás jogosítványra kedvtelési célú, azaz hobbivitorlázáshoz, milyen képesítések vannak, és hol végezheted el az ehhez szükséges vitorlás tanfolyamokat.

Miért bonyolult a vízi jogosítványok rendszere?

Az autóknál elég egyszerű a helyzet. Világos kategóriákba vannak sorolva a gépjárművek, az egyik országban megszerzett jogosítvány pedig máshol is érvényes. Alapvetően a közúti szabályok is megfeleltethetők egymásnak. A vizeken sajnos nem ez a helyzet, aminek többféle oka is van. Egyfelől a vízi járművek sokkal többféle kategóriába sorolhatók, mint az autók. Másfelől óriási különbségek vannak a különböző vizek között. A Balaton másféle kihívások elé állítja a vitorlázókat, mint az Adria, az óceánról nem is beszélve…

Ehhez hozzáadódik még az is, hogy nem egységes a nemzetközi szabályozás. Bár vannak több országot felölelő keretrendszerek, az egyik országban megszerzett vitorlás jogosítvány nem biztos, hogy érvényes lesz a másik országban.

Mi a helyzet Magyarországon?

Mivel a legtöbben itthon szeretnének vitorlázni, legalábbis első körben, kezdjük kis hazánkkal. Magyarországon nem minden esetben van szükség úgynevezett vízijártassági engedélyre. A 7 méternél kisebb, 10 négyzetméternél kisebb vitorlafelületű és legfeljebb 14,7 kW-os teljesítményű motorral felszerelt vitorlások csónaknak minősülnek, amelyekhez nem szükséges jogosítvány.

Az ennél nagyobb vitorlásokhoz el kell végezned egy tanfolyamot egy, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált képzőszervnél, ezután le kell tenned az elméleti, illetve gyakorlati hatósági vizsgákat. Képzések széles palettájából választhatsz, léteznek intenzív, egyhetes vagy kéthetes képzések, illetve több hónapos tanfolyamok is.

A vizsgák sikeres teljesítésével Magyarország és Európa belvizein vezethetsz 20 méternél nem hosszabb és 12 főnél nem nagyobb befogadóképességű vitorlásokat. Fontos tudnivaló, hogy a vitorlás bérlése ugyanúgy képesítéshez kötött!

Tengerre, magyar!

Ahogy már említettük, a tengeri képesítéseknél bonyolódik a helyzet. Nincsenek mindenhol egységesen elfogadott képesítések, ezért mi itt csak a legfontosabbakat soroljuk fel. 

  1. Magyar I-IV osztályú tengeri hajóvezetői engedély

A magyar tengeri jogosítvány megszerzésének előfeltétele a magyar belvízi engedély. A végzettséget megszerezve jogosult leszel 30 bruttó regisztertonna hasznos térfogatot meg nem haladó motoros és vitorlás hajó vezetésére (az I-es és II-es vízterületeken). Mit jelölnek az egyes vízterületek?

  • IV. vízterület: a parttól 3 tengeri mérföldes távolságig terjedő terület
  • III. vízterület: a parttól 12 tengeri mérföldes távolságig terjedő terület
  • II. vízterület: a parttól 200 tengeri mérföldes távolságig terjedő terület
  • I. vízterület: nincs limit, akár az óceánon is hajózhatsz. Komoly tapasztalathoz kötött!
  1. VÖWS/VDWS Windsurfing, Kitesurfing, Segel, Catamaran Lizenz

Egy német nyelvterületen elfogadott képesítési rendszer

  1. RYA Dinghy – Multihull Sailing Level 1-3, IKO Kiteboarder Level 1-4

Az angol RYA jogosítvány angolszász vizeken való hajózásra jogosít fel

  1. Horvát „B” és „C” típusú jogosítványok

A horvát jogosítványokat nem fogadják el mindenhol, de Olaszországban és Görögországban általában igen. Előnyük, hogy relatíve könnyen megszerezhetők. Mind a „B”, mind a „C” kategória maximum 12 fő szállítására alkalmas, max. 30 bruttó tonna összsúlyú vitorlások vezetésére jogosít fel. Annyi a különbség, hogy a „B” kategóriás papírral a 12 tengeri mérföldes parti sávban kell maradnod és nem léphetsz vele országhatárt, a „C” kategóriás képesítéssel akármekkora távolságra is eltávolodhatsz a parttól, nemzetközi vizek kivételével.Ha nemcsak egy ország (pl. Horvátország) vizein akarsz vitorlázni, mindenféleképpen járj alaposan utána, hol milyen képesítést fogadnak el! Ha pedig már meg is szerezted a magyar és/vagy valamelyik külföldi jogosítványt, és már csak a szükséges kiegészítők megvásárlása van hátra, keresd fel hajósboltunkat, ahol a remek minőségű termékek mellett profi tanácsadással is várunk!

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, amelyet a forgalmas napokon 100 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!