Fekete helikopterrel szállították a magyar miniszterelnököt a Zadar és Sibenik között fekvő látványos magánszigetre, Smokvica Velára.

Orbán Viktor miniszterelnök az OTP első emberének, Csányi Sándornak a magánszigetén töltötte augusztusi szabadságát. A horvát sajtó szerint a szigetet 30 évre bérelte ki az OTP.

A helyi beszámolók szerint a magyar miniszterelnököt egy fekete helikopterrel vitték a szigetre, ahol majdnem egy hetet töltött el úgy, hogy még a helyi polgármester sem tudott róla.

Orbán Viktornak kellemes nyaralása lehetett, hiszen a kabócák zaját semmi sem zavarhatta meg a szárazföldtől 15 kilométerre fekvő csendes kis szigeten. Az időjárásra sem lehetett panasza, hiszen egész augusztusban bőven 32 fok felett volt a napi átlaghőmérséklet.

A magyar miniszterelnöknek erős, 30-50 faktoros naptejre lehetett szüksége, mert az Adriánál extra erős volt augusztusban az UV-sugárzás. A korábbi képek alapján Orbán Viktor szalmakalappal védekezett a napsugárzás ellen, fotó ugyan nem készült arról, hogy fürdött is volna, de a csodálatosan szép tenger, egész biztosan a magyar miniszterelnököt is egy csobbanásra csábította.

Smokvica Vela Horvátországban

Smokvica Vela a Kornati-szigetek egyik gyöngyszeme. A Sibenikből induló sétahajókról jól látható, egyes járatok ki is kötnek az apró kikötőben.

A Kornati-szigetetcsoportot csaknem 150 kisebb-nagyobb látványos, fehér mészkősziklás sziget alkotja. Mindegyik szárazföld darabka kopár, vagy gyér növényzetű, a tenger csodálatosan tiszta.

A szigetek nagy része védettség alatt ál, Horvátország egyik legszebb nemzeti parkjához tartozik. A tengeri élővilág annyira sokszínű, hogy már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a szépségére, ezért 1980-ban védetté nyilvánították.

Külön érdekesség, hogy a Karl May regényéből készült Winettou című filmek egyes jeleneteit is Horvátországban, sőt az egyiket a Kornati-szigeteknél forgatták.

Kiemelt kép: Orbán Viktor az Adrián, illusztráció, LikeNews montázs