Az alábbi cikkünket 18 éven aluliak csak szülői felügyelet mellett olvassák el! A meglepő videón egy nő a saját anyatejét kezdi spriccelni egy partiban. A videó a cikkünk alján indítható el.

A felvételen az látszik, ahogy a nő egy darabig fekete egyberészes fürdőruhájában táncol, aztán elhúzza a fürdőruhát, megnyomja a mellét az anyatej pedig kispriccel belőle.

A videó egy a kaliforniai Dirtybird Campout elnevezésű elektronikus zenei fesztiválon készült. Az esetről Eric Falconi készített videót, amit Twitter-oldalán tett közzé.

Az anyatej egy csoda

Az anyatej nem mindig ugyanolyan összetételű, a csecsemő szükségletei szerint alakulnak a komponensei, alkalmazkodva az újszülött, a csecsemő és később a kisgyermek igényeihez.

Az anyatej újszülöttkorban a szopás hosszúsága és a napszak – amelyben képződött – szerint változik, és csak kisebb mértékben befolyásolja az anya táplálkozása. Általában 90%-ban víz, és csak a fennmaradó 10%-a tartalmazza következőket: vas, zsír, fehérje. ásványi sók.

Igen gazdag tápanyagokban és antitestekben (különösen az immunoglobin A-ban), amelyek elsődleges védettséget nyújta­nak a babának a vírusok és baktériumok ellen – írja a Vitalitasportal.com oldal.

Ez a csodálatos rendszer a mindennapokban is működik: az anyatejnek egy-egy napon, sőt egy-egy szoptatáson belül is változik az összetétele. A reggeli anyatej például magasabb zsírtartalmú, mint a nap többi szakaszában termelődő, az első szívásra csorduló tej pedig magas cukor- és víztartalmú, tehát hígabb és vízszerűbb, hogy elsőként a baba szomja csillapodjon.

Szokatlen felhasználás

Az alábbi videón az anyuka láthatóan nem a kisbaba szomjának oltására, táplálására használta a tejét.

Kiemelt kép: részlet a videóból