Válogatás nélkül mindenkit megkent, akit lehetett, hogy jól menjen a biznisz. Olyan rendőröknek fizetett havonta milliókat, akiknek pont a szervezett bűnözés ellen kellett volna fellépniük. Vizoviczki László a kétezres évek elején a budapesti éjszaka királya volt, a legmenőbb helyek tartoztak hozzá. Most jogerősen 7 év fegyházat kapott és még 108 milliót is ki kell fizetnie.

Vesztegetés és egyéb bűncselekmények

A táblabíróság tájékoztatása szerint a beismerő vallomást tevő Vizoviczki és több társa számára jogerősen is lezárult a büntetőeljárás, miután a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék részítéletét abban a nem nyilvános büntetőügyben, amely hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények miatt indult Vizoviczki László és társai ellen, írja a BudapestKörnyéke.

Sok milliós kenőpénzek

Vizoviczkiék célja az volt, hogy szórakozóhelyeik a hatósági ellenőrzésektől zavartalanul működjenek, és gyengítsék a riválisokat. Ennek érdekében havi szinten egyes esetekben több milliós, más esetekben több százezer forintos kenőpénzeket fizettek ki az érintett rendőröknek.

A konkurenciára ugrasztotta a rendőröket

Cserébe nem csak azt kérték, hogy náluk ne legyenek ellenőrzések és hatósági intézkedések, illetve érdekeltségeik ellen ne induljanak büntető eljárások, vagy ha indulnak is, ne járjanak eredménnyel, hanem azt is, hogy a riválisoknál legyenek ilyenek, és lehetőleg olyan időpontokban, hogy el tudják riasztani a vendégkörüket.

Bűnszervezetet hoztak létre

Az ügyész szerint Vizoviczki és társai arra törekedtek, hogy kialakítsanak egy olyan rendszert, amelyben előre értesülhetnek a különböző más hatóságok ellenőrzéseiről is, ennek érdekében fizettek le tűzoltót, a tisztiorvosi szolgálat munkatársát, vagy épp önkormányzati alkalmazottat is.

Magas beosztású rendőrök a vádlottak padján

A vádlottak között van hét volt rendőrtiszt, közülük öt vezető beosztású, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is.

Mindenkit lefizetett, akit csak lehetett

Az ügyész szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni tevékenységgel foglalkozó részlegének egyik főosztályvezetőjéről és osztályvezetőjéről van szó, de a vádlottak között vannak még egykori BRKF-sok, például egy felderítő vagy épp a Közrendvédelmi Osztály volt főosztályvezetője, akinek a hatáskörébe a hatósági razziák tartoztak.

Titkosított tárgyalás

A titkosított adatok érdekében tartó zárt tárgyaláson folyó elsőfokú eljárásban nyolc vádlott is beismerő vallomást tett, így esetükben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa az ítéletet kihirdette.

7 év fegyház

A törvényszék a részítéletében Vizoviczkit hét év fegyházra, és hét év közügyektől eltiltásra ítélte bűnszervezetben elkövetett több rendbeli, különböző minősítésű és elkövetési minőségű hivatali vesztegetés, valamint szigorúan titkos, titkos és bizalmas minősítésű adattal való visszaélés miatt azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Emellett 108 millió forintos pénzbüntetés kifizetésére is kötelezték – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Vádirat

A vádirat szerint Vizoviczki, a Hajógyári-szigeti és belvárosi szórakozóhelyek tulajdonosa, az éjszakai élet korábbi meghatározó alakja mások mellett magas beosztású rendőröket vesztegetett meg 2005-ben.

Kuriózum az ügy

Az ügyész nyáron kuriózumnak nevezte az ügyet. A szereplők titkosak, de a korrupció mélysége jól kirajzolódik abból, amit az ügyész megosztott a sajtóval. Mint mondta olyan volt rendőrök is vannak a vádlottak között, akik vezető beosztást töltöttek be a bűncselekmények elkövetésekor, kettejüknek ráadásul pont a szervezett bűnözés elleni fellépés lett volna a feladata annak idején, ehhez képest hagyták magukat korrumpálni egy bűnszervezet részéről.

22 vádlott

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt 22 vádlott ellen indult eljárás.

Kiemelt kép: illusztráció