Itt a LikeNews hírportálon is írtunk arról az egészségügyi dolgozóról, aki a vakcina beadását követően naplót vezet az állapotáról. Lőrincz M. Ákos, aki Semmelweis Egyetemen szerezett PhD fokozatot immunológia témában, jelenleg belgyógyászként a Szent György Kórház kardiológia osztályán dolgozik, azonban a COVID járvány miatt az intenzív osztályon igyekszik segíteni a koronavírusos betegek ellátásában.

Tegnap kapta meg a vakcinát

Mint ahogyan arról mi is hírt adtunk a doktor tegnap kaptam meg a vakcinát, az azt követő pillanatokról a következőket írta: “Ma kaptam meg a koronavírus elleni oltásomat és ennek örömére naplót indítok, hogy mi történik velem nagyban és molekuláris szinten a következő 30 napban. Igyekszem közérthetően és helyenként illusztrálva bemutatni az eseményeket. Előre bocsátom, hogy a közérthetőség fontosabb szempont lesz, mint a tűpontos immunológia leírat, ezzel lehet nem egyetérteni, a kritikát szívesen fogadom. (Hogy miért vetemedek ilyenre, azt az írás alján lehet megtalálni). Könnyű lesz az oltás utáni napokat számolnom, mert 2021. január 1-e van.”

Kapcsolódó:

A második nap

A második nap történéseit is egy hosszabb posztban tette közzé az orvos, aminek az első felében leszögezi: jól érzi magát.

Nincs legyengülve

JÓL VAGYOK, ÉLEK ÉS VIRULOK. Egyre kevésbé fáj a vállam, de be kell vallanom, az éjszaka során többször felébredtem rá, hogy fájt a vállam. Talán valamivel jobban, mint más oltások esetében. Rendszeresen kapok oltást (minden évben a szezonális influenza elleni oltást, illetve 5 évente a vírusos agyhártyagyulladás elleni oltás emlékeztetőjét is megkapom), de ez most jobban fájt. Kb. úgy, mint egy tetanusz emlékeztető. NINCS LÁZAM, NEM FÁJ A FEJEM, NEM VAGYOK LEGYENGÜLVE ÉS MÁR FÁRADTNAK SEM ÉRZEM MAGAM.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Egyetlen mellékhatás

„Az egyetlen bajom – ami biztosan az oltás mellékhatása -, hogy használhatatlanná vált a facebook profilom. Épp ezért a továbbiakban a „Koronás mesék” oldalra száműzöm a naplómat. – (Bár megpróbáltam a kommentekre válaszolgatni, ez nem fog menni, sajnálom. IGYEKSZEM MAJD az unalmasabb részeknél EGY-EGY GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉST ÉRINTENI, de nem vagyok influenszer, hogy on-line munkából éljek, végeznem kell a munkám. És itt tisztázom, hogy nem vagyok „mindentudó” sem.)” – reflektálja kicsit viccesen ezt arra vonatkozóan, hogy az első nap történéseit privát oldalán osztotta meg, amit azóta megrohamoztak az emberek, éppen ezért mostantól a már korábban is említett Koronás mesék oldalon lesznek elérhetők a beszámolók.

Ez történik most a szervezetében

‘A tegnap kapott liposzómáknak már híre-hamva sincs. A bennük lévő mRNS molekulák remélhetőleg bírják még a citoszólban. Ehhez némi molekuláris módosításra is szükség volt, de a számuk így is rohamosan fogy. A feltételezések szerint maximum 72 órát bírják, aztán lebomlanak. Fontos tisztázni, hogy a kapott mRNS NEM OKOZ GENETIKAI MÓDOSULÁST. Ennek sok oka van (amiről majd később még részletesen beszélek), de a legfontosabbak, hogy a sejtjeinkben az mRNS a sejtmagból kijuthat, de nem juthat vissza, valamint az, hogy az átíródás általános iránya DNS -> RNS -> fehérje. Ráadásul ne felejtsük el, hogy a tényleges vírusfertőzés esetében a tüskefehérje RNS-e lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő a sejtben, mint most az oltás kapcsán. TEHÁT A GÉNMÓDOSULÁS ESÉLYE KORONAVÍRUS FERTŐZÉS ESETÉN SOKKAL NAGYOBB LENNE, MINT AZ OLTÁS KAPCSÁN, még sem pánikol ettől senki (nagyon helyesen). MINDEN ESETRE MOST MÁR VANNAK SAJÁT TÜSKEFEHÉRJÉIM! Én gyártottam őket a karácsonyi töltött káposztából kinyert aminosavakból. Ezzel együtt sok mindent még nem csinálnak: bizonyára kikerült pár részletük néhány szöveti sejt felszínére az MHC I komplexben és elképzelhető, hogy néhány immunsejt (nagy falósejt) is talált valamennyi „szemétként kidobott” formát, amit most dolgoznak fel és a következő napokban „véres kard”-ként fognak körbemutogatni a nyirokcsomókban. DE: 1 NAPPAL ELŐBBRE JÁROK A KORONAVÍRUS ELLENI IMMUNVÁLASZBAN, MINTHA MEGFERTŐZŐDTEM VOLNA. Az a klinikai tapasztalat, hogy az első tüneteket követő 7-9. napon a legsúlyosabb a betegek állapota, utána az immunrendszer elkezdi ledolgozni a hátrányát a vírusokkal szemben és javulni kezd az általános állapot. Ez azt jelenti, hogy a fertőzéstől számítva 9-11 nap a vírusok előnye, és ebből 1 napot máris ledolgoztam! (Vagyis nem teljesen, de erről is lesz még szó később.) Ebben a pillanatban, tehát nincs semmilyen bajom, dolgoznak a riboszómák, dolgoznak a sejtek, és bár holnap dolgozok én is, de még mindig nincs védettségem, csak némi immunológiai előnyöm.” – áll a bejegyzésben.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

Mindeközben ez történik a világban

 A világban 84 543 432-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 835 558-ra a halálos áldozatok és 47 573 839-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 83 960 358 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 827 178, a gyógyultaké 47 286 643 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.    

Kiemelt kép: Illusztráció