Visszahívnak egy köszvénygyógyszert, mert a 300 milligrammos Milurit tabletta egyik gyártási tételébe a csomagolás során kevesebb – 100 milligramm – hatóanyagot tartalmazó tabletta került.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy az 5133N0319-es gyártási számon forgalomba került készítményt a betegbiztonság érdekében kivonja a forgalomtól és visszahívja a betegektől.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt kéri, hogy a gyógyszert az érintettek vigyék vissza a patikába, ahol díjmentesen egy megfelelő készítményre cserélik.

A hatóság jelezte, a köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszer többi gyártási tétele megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségben rendelkezésre áll.

A köszvény az ízületi gyulladás azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysavszintje okoz.

Ha a húgysavszint a laborvizsgálatok során nem is tűnik mindig emelkedettnek, a csökkentése hosszú távon enyhíti a köszvény tüneteit. A köszvény férfiaknál gyakrabban alakul ki, de a menopauzát követően nőknél is fokozódik a gyakorisága – írja a webbeteg.hu.

Szintén növeli a kockázatát, ha családjában másnak is volt már ilyen megbetegedése. A betegség szerencsére jól kezelhető, mind a köszvényes rohamok, mind a hosszú távú szövődmények (köszvényes csomók, ízületi torzulások) megelőzhetőek.