A Debreceni ítélőtábla D. L. elítélt beadványára tekintettet perújítási nyomozást rendelt el a Balla Irma ügyben.

Új bizonyítékok

Olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság. A Debreceni ítélőtábla az MTI-vel tudatta, hogy a perújítási nyomozásnak kell eldöntenie,  hogy az elítélt D. L. által szolgáltatott adatok alapján van-e helye a  perújítási eljárásnak.

Az iratokat átadják az ORFK-nak

Az ítélőtábla az iratokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságának küldi meg, a rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia.

Az ügyről:

Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt D.L. vádlottat 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban, Debrecenben, a sértett házához ment, azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak megismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen.

Eltüntették az ujjlenyomatokat

A telek kerítését képező USB lapokat megbontotta, majd sértett lakrészének ablakán benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón bement és a nála lévő feszítővassal a sértett fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett, majd több alkalommal ütötte a sértett arcát, fejét. Ezt követően a vádlott a feszítővassal a sértett nyakára ütött olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtében B. I. sértett azonnal meghalt. A vádlott ezt követően elvette a mobiltelefonját, MP3 lejátszóját és 20.000.- Ft készpénzét, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte és a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. A sértett holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

Februárban született ítélet


2020 februárjában a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Különös kegyetlenség vagy nem?

Az ítélőtábla szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag az ő bántalmazásának következtében hunyt el az asszony. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód. Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. A cselekmény kísérletkénti minősítésével tartotta arányos büntetésnek az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést.

A család elköltözött

Még 2019-ben a LikeNews hírportál írta meg, hogy Balla Irma családja elhagyja Debrecent.

Már csak a sír köti őket a városhoz

Hamarosan csak az édesanyja sírja köti majd Debrecenhez Schönstein Sándort: a fiatalember ugyanis az idős édesapját is a fővárosba költözteti – írták akkor. Balla Irma régi házát, amelyben megölték, már régen eladták, Sándor pedig jó néhány éve Budapesten él. Az utóbbi időben már ő is ritkán járt a cívisvárosban, ami nem csoda, mert a település rengeteg rossz emléket idéz benne.

A fiát gyanúsították

Tizenhárom évvel ezelőtt brutálisan kivégezték Balla Irmát. A bűntett idején az akkor még egyetemre járó Sándor nem is volt a városban, ám édesanyja holttestét azonban később ő találta meg. A rendőrség a mit sem sejtő fiatalembert a gyilkosság miatt őrizetbe vette, és két év előzetes letartóztatás után a bíróság 12 év fegyházra ítélte. 

Csak ritkán jár Debrecenbe

„Mostanában csak ritkán járok Debrecenben, de ha csak tehettem, az anyám gyilkosának tárgyalására eljöttem. Ez a férfi örökre megváltoztatta az életem. Elvette tőlem az anyukám, akit szerettem, és elvette tőlem az életem azzal, hogy engem vádoltak meg a gyilkossággal. Volt idő, amikor nem kaptam munkát emiatt az ügy miatt, és a magánéletem is megviselte a börtönben töltött idő” – mondta a Ripostnak korábban Balla Irma fia.

Kiemelt kép: Illusztráció