500 ezer forint pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók – jelentette be Orbán Viktor, aki azt is elmondta: a törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget.

Katonai vezénylési akciótervvel készül a tömeges járvány időszakára a magyar kormány – jelentette Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A gyakorlatban ez nem katonák, hanem orvosok átvezényléséről szól. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egészségügyi vészhelyzetben a törvények minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, a „központilag lehet gazdálkodni” az egészségügyben dolgozókkal.

Vagyis a vezénylési akciótervben azt vázolhatják fel, hogy szükség esetén mikor és hogyan lehet mozgatni országon belül az egészségügyi dolgozókat oda, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Kollégiumok és hotelek várják a betegeket

110 kollégiumot és 58 hotelt foglaltak le a kormány, ezekben összesen több mint huszonötezer embert tudnak majd elhelyezni.  203770 ember étkeztetésére vannak felkészülve – mondta Orbán Viktor.

Jön a gazdaságélénkítő program

Kedden mutathatják be „a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét”. Erről bővebben csak annyit mondott a miniszterelnök, hogy a céljuk az, hogy „úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjuk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét, a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét”.  Konkrétumot azonban nem árult el arról, hogy hogyan enyhítenék azoknak az anyagi gondjait, akik a járvány, illetve az azt kísérő korlátozások miatt veszítették el munkájukat, vagy hogyan segítik ki a most jövedelmüktől szintén eleső vállalkozásokat.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán