A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán.

Tilos árulni és használni

A közleményben emlékeztettek arra, hogy petárdát máskor sem lehet árusítani, de – mint írták – ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni, írja a BudapestKörnyéke.

150 ezer forintos bírság

Figyelmeztettek, hogy akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Halálos sérülést is okozhatnak

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak, ezért a mentők szempontjából nincs biztonságos eszköz.

Halálos sokkot okozhat a kutyáknak

Ahogy azt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál is megírta, az állatvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a petárdázás halálos sokkot is okozhat a kutyáknak.

Szentendrén már tavaly sem lehetett

Szentendrén már tavaly is elmaradt a tűzijáték, sőt arra kérték a lakosságot, petárdát se használjanak, Dunakeszin pedig online szavazást tartottak a tiltás lehetőségéről.

Betiltanák a petárdázást

Az egyik ellenzéki párt, az LMP tavaly közölte: törvénymódosító javaslatot nyújt be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök betiltásáért, a petíciók.com oldalon tízezrek írták alá a betiltás támogatását.

Sok kutya szökik el

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon.

Súlyos sérülést okozhat a petárda

A rendőrség egy bábun mutatja meg, milyen sérüléseket okozhat a petárda – MTI/Kovács Tamás

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán