Szigorúan lépne fel a dohányosokkal szemben Lázár János. A politikus az javasolja, hogy például az autókban sem lehessen dohányozni.

Ne lehessen rágyújtani az autókban – ezt javasolja Lázár János. A fideszes politikus a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként úgy látja, hogy ezzel a szigorítással csökkenteni lehetne a tüdőrákos megbetegedések számát.

Az ex-miniszter azonban nemcsak az autókban, hanem a társasházakban is megtiltaná a cigizés. Így tilos lenne a közös helyiségekben, mint pl. folyosón, az előtérben, vagy a lépcsőházban való dohányzás.

A fiatalok dohányáru vásárlását is szabályozná Lázár János. Ezzel kapcsolatban azt javasolja, hogy a 2020 után születettek egyáltalán ne vásárolhassanak dohányárut.

Lázár János ezt az intézkedéscsomagot rakta le a kormány asztalára, amelyet hamarosan megtárgyalnak. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón azt mondta, egyenlőre nem tudja elképzelni, hogy egy saját tulajdonú autóban, hogyan lehetne megtiltani bárkinek is, hogy ne gyújtson rá. De mindenképpen megfontolják elődje javaslatait.

Évente 130 ezer elhunyt közül 10 ezer olyan 50-60 év közötti is van, akinek még nem kellett volna meghalnia, addig ezzel van tennivaló, pláne, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jóval többen halnak meg daganatos betegségekben. A halálozások 80 százalékárt a tüdő-, emlő-, és vastagbél daganat felelős, tenni.

Lázár János volt az a kormánytag, aki minisztersége idején kidolgozta az új trafiktörvényt és hozzá tartozott a trafikrendszer átalakítása is.

Kiemelt kép: illusztráció