Akik bicikliznek, mindannyian kerültek már olyan helyzetbe, ahol a rossz látási körülmények egy kellemetlen élményhez vezettek. Vannak sajnos, akik még ennél is rosszabbul jártak. Ezek az esetek sokszor elkerülhetőek, ha megfelelő világítást alkalmazunk az eszközeinken.

Elemes vagy akkumulátoros?

Egy megfelelően felszerelt és kivilágított biciklin elől és hátul is van egy jó fényerejű lámpa. Ezek segítségével láthatod magad előtt az utat, valamint az elölről és hátulról érkezők már kellő távolságból láthatnak téged is. 

Még manapság is kaphatóak sima, elemes lámpák, de a legtöbb biciklis, aki viszonylag sokat teker, ők már főleg újratölthető, akkumulátoros lámpákat használnak. Abban az esetben, ha neked is szükséged lenne egy ilyen eszközre vagy egyéb, az aun.hu oldalán kapható kerékpáros kiegészítőre, nézz körül, ne habozz!

Az újratölthető akkumulátoros lámpák könnyebbek és erősebbek, mint az eldobható, hagyományos elemes társaik, ezért kiváló választásnak bizonyulnak a biciklire. Az ilyen lámpák jellemzően USB vezetéken keresztül tölthetőek, és sok lámpán van kijelző, amely a töltöttségi szintet jelzi. 

A lámpák típusai és felszerelése

A legtöbb jelenleg is használt biciklilámpa LED-es technológiát használ, hiszen ezek meglehetősen strapabíróak és energiatakarékosak. Az elülső és a hátulsó lámpák rögzítése általában egy csavarral megszorítható tartóval vagy pántokkal történik. A legtöbb hátsó világítást pánttal lehet rögzíteni az ülés fém tartórészén, lényegében önmagán áthurkolva. 

Gyakori lámpatípus a biciklisek között a fejlámpa, amelyet legtöbbször pántokkal rögzítenek a fejen. Ezek a pántok rugalmasságuk mellett állíthatóak is, így fejmérettől és formától függően kényelmesen be lehet állítani őket. 

A fejlámpa nagy előnye, hogy a fény fókuszpontja követi a fej mozgását, ezért pontosan azt látjuk mindig, amit szeretnénk. A fejlámpák lámpa részét akár külön is lehet használni a pánttól, a kormányra rögzítve sima lámpaként tudnak funkcionálni. A láthatóságot tudják még segíteni a különböző küllőkre szerelt világítások is. 

Melyiket válasszam?

Városokban, különösen forgalmasabb helyeken általában nem szokott gondot okozni, hogy lássuk az utat és a környezetünket, hiszen a legtöbb utca jól meg van világítva. Ami viszont gond lehet, hogy mások is lássanak minket, így ilyen esetekre érdemes olyan lámpát beszerezni, amelyiknek van villogófunkciója is. Lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnhet, azonban sokkal inkább kiemelkedik a környezetből, mint egy statikusan világító lámpa.

Kevésbé jól kivilágított részeken vagy esetleg kültéri, éjszakai biciklizéshez érdemes lehet nagyobb erejű lámpát választani, és esetleg egy fejlámpa is jó szolgálatot tehet. Olyan helyzetekben, amikor a látóviszonyok csökkentek, legyen ez időjárás miatt vagy azért, mert éjszaka van, érdemes a megfelelő öltözet mellett egy jó minőségű lámpára is beruházni a biciklire.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.