A hétvégi vihar jelentős károkat okozott az országban. Pécsett állvány dőlt a sétálóutcára, Kunadacson pedig egy bódét a benne lévő emberekkel együtt kapta fel a szél és messzire repítette őket, súlyosan megsérültek.

„A nő ismeretlen távolságot repült a bódéval együtt, abból kiesve agyrázkódást szenvedett, kórházba kellett vinni, a férfinek pedig felkarcsont törése lett a becsapódás erejétől” – mondta az RTL Híradónak Hangai József az Országos Mentőszolgálat regionális szóvivője.

Ezzel szinte egyidőben Pécsett egy felújítás alatt lévő belvárosi ház állványzata zuhant a sétálóutcára és a vele szemközti étterem teraszára. Szerencsére a teraszon nem volt senki, viszont az utcán igen, de az állványok recsegését hallva az utolsó pillanatban elugrottak a lezuhanó vasszerkezet elől.

A hirtelen jött viharos szelet és zivatarokat egy szupercella okozta. A legerősebb, 91 kilométer per órás erejű széllökést Kecskeméten mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mezőtúron 2-3 centis, dió nagyságú jeget hozott magával a viharos szél, Szolnokot pedig ellepte az esővíz, a lakók még hétfőn is küzdöttek vele.

A tűzoltókat országszerte 283 alkalommal riasztották a vihar miatt. Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy Heves és Szabolcs kivételével minden megyében voltak viharkárok.

A tűzoltói beavatkozások 95 százalékára kidőlt fák és letört faágak miatt volt szükség. Volt ahol épületek kéményét és tetejét is megbontotta a szél -tette hozzá a szóvivő.

Csak Somogyban 16 alkalommal riasztották a tűzoltókat vasárnap, az országon átvonuló vihar miatt. Tíz helyszínen kidőlt fa okozott fennakadást a közlekedésben, öt alkalommal vezetékre dőlt fákat, ágakat távolítottak el a tűzoltók, kétszer pedig épületre dőlt fák eltávolításában nyújtottak segítséget az egységek.

Bodrogon egy tizenöt méteres fa ága vezetékre szakadt, egy húszméteres fenyő pedig egy ház tetejére dőlt. Az áramszolgáltató szakemberei kiszakaszolták a sérült vezetéket, majd a bodrogi önkéntes és a kaposvári hivatásos tűzoltók eltávolították a veszélyes fákat.

Nagyszakácsiban, a Kossuth Lajos utcában két fa dőlt ki, amelyek több oszlopot, valamint egy garázst is megrongáltak. A marcali hivatásos és a nagyszakácsi önkéntes tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a veszélyt.

Mesztegnyőn egy fa az útra dőlt, nem sokkal később pedig Mesztegnyő külterületén szakadt telefonvezetékre egy nagy méretű fa, amely kitört három oszlopot is. A marcali hivatásos tűzoltók motorfűrésszel eltávolították a fákat és megszüntették a forgalmi akadályt. Háromfa, Andocson, Somogyjád, Kára, Somodor, Zimány településén is fákat döntött ki a szél, de a tűzoltók rövid időn belül megszüntették a veszélyt mindegyik helyszínen – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem.

Kiemelt kép: Kidőlt fa Somogyban – Forrás: Katasztrófavédelem