Herczeg Ágnes a legismertebb magyar borszakértő hölgy, aki első magyarként kapta meg a borpiac egyik legfontosabb nemzetközi díját a londoni WSET & IWSC Future 50 elismerést. Rendszeresen bírál a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award-on. 22 éve foglalkozik borral, egyetemen oktat és 5 éve a Lidl borstratégiai tanácsadója. Ha körülnézünk a Lidl polcain több bort is neki köszönhetünk. Budapesten van irodája, az agglomerációban, Pátyon él és Etyeken van szőlőbirtoka. Naná, hogy Budapest környékének borairól beszélgettünk vele, de Ági azt is elárulta milyen bort érdemes vinni egy kerti partira, van-e olcsó jó bor, és szerinte melyik a legvarázslatosabb hely Budapest környékén.

Kerti partihoz mit ajánl a profi borszakértő?

Még lehet grillezni, persze attól függ mit sütünk. Zöldségekhez vagy salátákhoz könnyű bort érdemes választani. Például egy jó Chardonnay-t mondjuk a Nyakas pincétől, vagy az Etyeki Kúriától. Ha kolbászt vagy valamilyen húst grillezünk, akkor érdemes a vörösek felé elmozdulni. Egy jó Pinot noir, kékfrankos mindig jó választás. Még tart a zöldségszezon, mondjuk egy kecskesajtos salátához mindenképpen kortyoljunk illatos, gyümölcsös Sauvignon Blanc-t vagy Irsai olivért. Szerintem még nincs vége a fröccsözésnek, egy finom pizzához nagyon jól illik a rozéfröccs.

Van olyan olcsó bor, ami jó is?

Érdemes meghatározni mit tartunk olcsó bornak. Általában az üvegenként 1000 forintnál kevesebbe kerülő borokra mondják ezt. Meglepő, de baromi finom borokat lehet egy ezresért kapni. Nem akarok haza beszélni, de a top 100 magyar bor közül 10 a Lidl állandó kínálatában megtalálható és tényleg ezer forint körüli borokról beszélünk. A cikk ide kattintva folytatódik!

Kiemelt kép: Herczeg Ágnes, borász