A LikeNews is megírta, hogy 6,3-as magnitudójú rengés rázta meg kedden délelőtt 11:18 perckkor a Horvátországot. A földrengés olyan erős volt, hogy Magyarország több pontján is lehetett érezni.

Boros Lajos a foteljében üldögélt

A rádiós éppen a kedvenc foteljében üldögélt, amikor érezte, hogy remeg a föld alatta, valamint felesége retikülje szeizmográfként jelzett, ugyanakkor ennek ellenére ő azt hitte, hogy hallucinál, ugyanis többször is előfordult a szívműtétjei után.

Ő megnyugodott

„A Vali táskája két szélén a bojtok olyan vadul hintáztak, mint egy őrült inga. Először azt hittem, hülye vagyok és hallucinálok, mint a szívműtétem utáni öt hét kómát követően pár alkalommal. Akkor nyugodtam meg, amikor Vali előjött a másik szobából és közölte a hírt, hogy földrengés van. Más ettől ijedt meg, én viszont megnyugodtam, hogy nincs semmi bajom. Nem képzelődtem és nem is az előszilveszteri mámor vett rajtam erőt” – mesélte a Blikknek Boros Lajos.

Mozogtak a csillárok

A rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni: Józsefvárosban mozogtak a csillárok, Erzsébetvárosban megremegett a poharakban a víz, Ferencvárosban 6-8 centit kilengett a karácsonyfa teteje az enyhe rengés 15-20 másodpercig tartott.

Országos rengés

Az ország déli, nyugati megyéiből, hogy ott is rengett a föld. Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, és Zalaszentlászlóról is jelezték, hogy érezték a rengést – írja a BudapestKörnyéke.

A horvát földrengések utórengése lehetett

Ahogy azt tegnap megírtuk erős földrengés volt Horvátországban Sisek közelében. A mostani rengés is abban a térségben alakult ki, így a mai rengés biztosan a horvátországi földrengés erős utórengése volt.

Miért reng a föld?

A Föld felszíne nem egységes, hanem kisebb-nagyobb kőzetlemezekből áll össze. A lemezek határát általában hegyek vagy völgyek jelzik. Horvátország a földmozgásokat tekintve nagyon aktív terület, hiszen Afrika évente néhány centimétert nyomódik Európa felé. A nagy nyomás miatt a kisebb kőzetlemezek folyamatosan rendeződnek a mélyben, ezek okozzák a rengéseket, a mostanit is egy ilyen hirtelen elmozdulás okozhatta.

Meghalt egy 12 éves kislány

Egy másik szemtanú azt mondta, hogy a fölrengésnek több halálos áldozata is van, ő a Petrinja főtéren látta meghalni a gyereket. Az áldozat egy 12 éves kislány.

Megsemmisült a városközpont

Petrinja városközpontja megsemmisült – mondta a szemtanú. Darinko Dumbović az index.hr-nek megerősítette, hogy több halottról is tud. Összedőlt egy óvodaépület is, amelyben azonban nem tartózkodtak gyerekek. A mentésre a hadsereg egységeit is kivezényelték.

Kiemelt kép: Boros Lajos