Kedden dél körül rengett a föld Budapesten és környékén. A fővárosban sok helyen mozogtak a csillárok. A rengés erős, 6,3 -as erősségű volt és Horvátországban, nem messze Zágrábtól pattant ki 5 km mélységben. A déli országrészben erős rengésről számoltak be, a határ menti Barcson sokan az utcára szaladtak, Pécsett egy áruházból kiküldték a vásárlókat. Cikkünk folyamatosan frissül.

Erős rengés Zágrábtól 46 km-re

6,3-as magnitudójú rengés rázta meg kedden délelőtt 11:18 perckkor a Horvátországot. A földrengés olyan erős volt, hogy az epicentrumtól 300 km-re Budapesten is lehetett érezni. Az alábbi térképen látható, hol pattant ki a rengés 5 km mélységben. Petrinja településen sérületek is lehetnek, több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Budapesten is lehetett érezni

A földrengést Budapesten, az ország nagy részén is érezni lehetett. A déli területeken sokkal erősebb volt a rengés, mint a főváros környékén. Zalaegerszegen videóra vették a rengést, ezt a cikkünk alján lehet megnézni.

Mozogtak a csillárok

A rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni: Józsefvárosban mozogtak a csillárok, Erzsébetvárosban megremegett a poharakban a víz, Ferencvárosban 6-8 centit kilengett a karácsonyfa teteje az enyhe rengés 15-20 másodpercig tartott.

Országos rengés

Az ország déli, nyugati megyéiből, hogy ott is rengett a föld. Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, és Zalaszentlászlóról is jelezték, hogy érezték a rengést – írja a BudapestKörnyéke.

A horvát földrengések utórengése lehetett

Ahogy azt tegnap megírtuk erős földrengés volt Horvátországban Sisek közelében. A mostani rengés is abban a térségben alakult ki, így a mai rengés biztosan a horvátországi földrengés erős utórengése volt.

Miért reng a föld?

A Föld felszíne nem egységes, hanem kisebb-nagyobb kőzetlemezekből áll össze. A lemezek határát általában hegyek vagy völgyek jelzik. Horvátország a földmozgásokat tekintve nagyon aktív terület, hiszen Afrika évente néhány centimétert nyomódik Európa felé. A nagy nyomás miatt a kisebb kőzetlemezek folyamatosan rendeződnek a mélyben, ezek okozzák a rengéseket, a mostanit is egy ilyen hirtelen elmozdulás okozhatta.

Zalaegerszegen így mozgott a föld

Ez a felvétel Horvátországban készült a földrengés után

Egy kisgyermek életét vesztette, Petrinja városa teljesen megsemmisült

Egy horvát lap a Juranji információi szerint újabb rengést tapasztalhattak 13:35 perckor, Petrinja városa teljesen megsemmisült. A földrengés áldozata lett egy kisgyermek, közben kiderült, hogy az áldozat egy 12 éves kislány.

Több országban érezték

A földrengést Horvátország egész területén érezték, de Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Szerbiában és még Olaszországban is sok helyen – írja a Pécsi STOP.

ÚJABB FELVÉTEL A HELYSZÍNRŐL

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: illusztráció