Mi az a BPA és miért káros? Valóban káros-e? Hol található meg? Hogyan védhetjük tőle a gyerekeket? Van-e értelme a BPA mentes termékeknek és ha igen, akkor miért? Cikkünkben többek ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Maradjatok velünk, fontos téma következik!

Gyakran lehet találkozni a BPA mentes kifejezéssel, a jelentésével és valós veszélyeivel azonban sokan nincsenek tisztában.

Vásárolj BPA mentes kulacsot a Levendula gyerekcipő webshopjából!

Mi az a BPA és hol található meg?

A BPA (biszfenol-A) egy ipari, szintetikus anyag. Többnyire műanyag csomagolásokban, konzervekben, elektronikai eszközökben, sportfelszerelésekben, női higiéniai termékekben, fogászati tömésekben fedezhető fel, de még egyes szemüveglencsék is tartalmazhatnak BPA-t. Ezek azonban csak a leggyakoribb BPA-t tartalmazó termékek, a listát sajnos még bőven lehetne folytatni.

Mit okoz a BPA? Veszélyes-e egyáltalán?

A BPA az ösztrogén hormonhoz igen hasonló szerkezettel rendelkezik. Ebből kifolyólag, a szervezetbe jutva számos testi folyamatot befolyásolhat. Hatással van például a növekedésre (különös tekintettel a magzati fejlődésre), a termékenységre, a sejtregenerálódásra, az energiaszintre, vagy akár a pajzsmirigy hormonokra. A BPA tehát okozhat egészségkárosodást. A szakértők szerint a gyerekeket és a terhes nőket különösen védeni kell tőle. Ennek ellenére az Európai Unióban eddig még csak korlátozták a használatát, teljesen nem tiltották be, csak néhány termék esetében. (Ilyenek például a cumisüvegek.)

Mindez azt jelenti, hogy mindenkinek saját magát kell védenie a BPA-tól. A kérdés már csak, az, hogy hogyan tudjuk ezt megtenni.

Hogyan védhetem meg gyerekeimet és magamat a BPA-tól?

Elsősorban kerülni kell a csomagolt ételek és palackozott vizek, különböző üdítők fogyasztását. A BPA leggyakrabban ezekből a csomagolásokból oldódik ki és kerül át a szervezetbe. (A felnőttek esetében ennyi odafigyelés akár elégnek is bizonyulhat.)

Másodsorban pedig, főként a kisebbeknek szánt termékek esetében, a BPA-mentes jelölést kell keresni.  

Mivel már minden EU-ban forgalmazott cumisüveg és cumi BPA mentes, így szerencsére ezeken, a babák életében igen fontos kiegészítőkön nem kell aggódni. A nagyobb gyerekeknek való kulacsok esetében azonban már érdemes odafigyelni és beszerezni egy BPA mentes kulacsot.

Válogass a Levendula gyerekcipő BPA mentes, gyerekeknek való kulacsai közül vagy fedezd fel a kisgyerekes szülőknek szóló blogjukat most!

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!