5525 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 243 581 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 193 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5706 főre emelkedett.

Nő a gyógyultak száma

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 70 396 fő, az aktív fertőzöttek száma 167 479. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7695 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 637-en vannak lélegeztetőgépen.

A Kossuth rádióban beszélt Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt

“Ellentmondó híreink vannak arról, hogy mi lesz, az biztos, hogy most kaptunk egy nagy pofont mint Európai Unió. Londonból érkezett, de akkora volt, hogy még én is érzem” – kezdte a vakcinával kapcsolatos gondolatmenetét Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Így vélekedik

A miniszterelnök úgy látja, a járvány elleni védekezés és a vakcina nem politikai kérdés, a vakcinabeszerzésben tehát nem akadályozhat meg egy országot sem egy másik állam, sem gyógyszercégek.

Vakcinainfó portál

Hogy gyors és megbízható vakcina minél hamarabb bevezetésre kerülhessen, megnyitják a Vakcinainfó portált, ahol lehet regisztrálni, de azt leszögezte, nem a regisztráció sorrendjében lesz az oltás beadása. Sőt nemsokára már mobilapplikáción keresztül is leadhatjuk igényünket az önkéntes és ingyenes védőoltásra, ennek részleteiről itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk.

A karácsonyi korlátozások

A karácsonyi korlátozással kapcsolatban csak szűkszavúan nyilatkozott, hétfőn hozzák meg a döntést, a tudósok “mereven elleneznek mindenfajta enyhítést”.

Ezt kérte a PDSZ

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el a téli szünetet mostantól annak eredetileg tervezett végéig, azaz 2021. január 4-ig.

Ekkor lehetne pótolni

A szakszervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az így kiesett napokat – nagyjából két hetet – június 16-ától 30-áig lehetne pótolni.

Kockázatos a kontaktusok száma

Megítélésük szerint a szünet napjainak átszervezésével azonnal csökkenthető a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban a kontaktusok száma, és ezzel hatékonyan csökkenthető a vírus terjedése is.

Pótolnák ezt a két hetet

A két hét nem vész el a nemzetgazdaságnak sem, mivel az júniusban – egyrészt a várható természetes esetszám-csökkenés, másrészt az addigra jó eséllyel megindított vakcinaprogramok hatására – biztonságosan bepótolható, továbbá “a nehézkesen működő online oktatás” helyett akkor már nagy eséllyel lehet biztonságosan közösségben oktatni – fejtették ki.

EZ IS ÉRDEKELHET!

“Ez sem egy elveszett karácsony” – Itt vannak a pszichológus tanácsai az idei ünnephez

Kiemelt kép: illusztráció/ MTI