Bolíviában még a tavasszal az önkéntes tűzoltók összeállítottak egy útmutatót ahhoz, mit kell tenni annak érdekében, hogy a vírus a lakáson kívül maradjon. Mivel a járvány újfent tombol és egyre több a fertőzött, ez most ismét aktuálisá vált.

A WHO ezt mondja

A WHO pedig egy házikészítésű kézfertőtlenítő receptet állított össze. Ezt a cikkünk alján találod.

Tisztaságmánia?

A bolíviai grafikának már van magyar fordítása is, ezt láthatod alább. Első ránézésre meglehetősen betarthatatlan, kicsit túlzottan is tisztaságmániásnak tűnik, mégis érdemes megfontolni, hiszen a vírus sokáig életképes marad a tárgyak felületén, így nem csak a tüsszentés, de egy fertőzött tárgy érintése után is elkapható a vírus.

Egyszerű szabályok

Ha házon kívül tartózkodsz

Kézfertőtlenítő házilag

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kézfertőtlenítő receptet is javasol azoknak, akik nem kapnak a boltban. Mivel sok házi katyvasz is forgalomban van a neten érdemes feljegyezni az alábbi receptúrát. Igaz sok minden kell hozzá, de a lényeg mégiscsak a 60%-nál erősebb alkohol, vagyis etanol. 1 literes kiszerelés esetén így néz ki a recept:

  • Etanol (96%-os ), 833,3 ml
  • Hidrogén-peroxid (3%-os), 41,7 ml
  • Glicerin (98%-os), 14,5 ml
  • Desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 110,5 ml

Ilyen a WHO szerint a hatásos kézfertőtlenítő

A WHO szerint a hatásos kézfertőtlenítőnek minimum 60%-os alkoholtartalmúnak kell lennie, így a boltban kapható 40%-os italok nem alkalmasak a kézfertőtlenítésre – írják.

Fontosak az óvintézkedések, mert egyre több a fertőzött itthon és a világban

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta soha annyi halálos áldozatot nem követelt még itthon a vírus, mint az elmúlt 24 órában.

Közel 4000 új fertőzött

3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

84-en meghaltak, 348-an vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Újabb tanár hunyt el

Koronavírus következtében meghalt egy tanár, egy iskolaigazgató pedig lélegeztetőgépen van.

Már négy tanár hunyt el koronavírusban Magyarországon

A Népszava összesítése szerint már négy tanárról tudni biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően hunyt el.

Tiszafüredi iskola tanára volt

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola egyik pedagógusa a koronavírus-fertőzés miatt elhunyt a kórházban – közölte a Népszavával a Karcagi Tankerületi Központ. A lap úgy tudja, közben, hogy mindeközbenkórházba került egy borsodi szakképzési intézmény igazgatója is, aki mesterséges lélegeztetésre szorul. Az iskolában több oktató is fertőzött, ezért hétfőn kezdeményezték a fenntartónál az intézmény bezárását, a távoktatás elrendelését.

Kiemelt kép: illusztráció