3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

84-en meghaltak, 348-an vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Új intézkedések jönnek

Ahogy azt tegnap az elsők között megírtuk a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten, az Idősek Tanácsának ülésén.

Sokkal nehezebb lesz

Novák Katalin azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz.

Készül a kormánydöntés

Kedden és szerdán döntéseket hoz a kormány, ezekhez akarja kikérni az idősek véleményét, hogy jól határozzon – hangoztatta a miniszter. A cél, hogy minél sikeresebb legyen a védekezés, minél több életet tudjanak megmenteni.

Bajban az ellátórendszer

A járvány komoly kihívások elé állítja az egészségügyi ellátórendszert – emelte ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy ezért szigorított a kormány az előírásokon.

Ausztriára szegeződő tekintetek

A miniszter közölte: ahogy tavasszal, most is folyamatosan figyelik Ausztriát. A hasonló adottságok miatt arra számítanak, hogy hasonlóan alakul a járványügyi helyzet a két országban. Néhány nap, hét múlva várhatóan “drámaibb lesz a helyzet” Magyarországon – jelentette ki.

Emelkedik a vírus örökítőanyaga a szennyvízben

Szinte minden mérési ponton emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ami azt jelzi előre, hogy még korántsem érte el a csúcspontját a járvány – mondta Müller Cecília.

Meghalt egy 28 éves politikus

Közben 28 éves korában elhunyt Balogh István Lajos, Józsefváros képviselője. A fiatal politikus koronavírusos volt. Pikó András megható szavakkal búcsúzott a képviselőtől, miközben Józsefváros polgármesterét is koronavírus miatt kórházban kezelik.

Nincs szükség büntetésre

Nem lehet csak a hatósági szigorra és a büntetésre építeni járványügyi védekezést, “egy demokráciában hinni kell a belátás és a felelősségvállalás erejében” – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a koronavírus-járvány lassítását szolgáló újabb korlátozások bevezetése alkalmából tartott tájékoztatóján.

Kiemelt kép: Illusztráció