Hatalmas busát sikerült horogra akasztania egy horgásznak Zalavár környékén, de a fogása nemcsak azért volt nagy szám, mert a hal 54 kilót nyomott, hanem azért is, mert piros színű volt. A horgász a fogása után elmondta, hogy még sosem fogott busát, és számára nagyon meglepő volt, hogy a Kis-Balatonban ilyen piros színű, 135 centis gigahalak is úszkálnak.

Óriáshalat fogott

Nem mindennapi hal akadt horogra szerdán a Kis-Balatonnál, a Zalavár felé tartó út mellett. Egy horgász ugyanis egy piros, 54 kilós, 135 centiméter hosszú busát fogott ki, amin még a Magyar Haltani Társaság elnöke, Harka Ákos is meglepődött – írja a BalatonKörnyéke.hu hírportál.

Élete első busája

A balatoni horgásznak nagy nap volt, amikor kifogta az óriáshalat, hiszen még életében nem fogott busát, sőt nem is hitte volna, hogy a Balatonnál ilyen példányok is horogra akadhatnak. Csejtei Endre ráadásul nem is akármilyen busát fogott, mivel a hal hatalmas volt, a fajában csúcsközeli példánynak számít – a Wikipédia szerint a leghosszabb fajok 54,5-146 centiméteresek.

Harcsázni készült

„Az volt a szerencsém, hogy mivel harcsázni készültem, egy viszonylag erős, hetvenkilós szakítószilárdságú fonott zsinórral horgásztam. Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig fárasztottam, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy megszákolni nem is tudtuk a busát, be kellett mennem érte a vízbe” – emlékezett vissza a horgász. További érdekes részletekért mindenképpen kattints ide!

Kiemelt kép: Piros színű óriásbusa – Forrás: Pecaverzum