Az Amerikai Egyesült Államokban egy Texas állambeli kórházban állítólag nem az igazi koronavírus elleni védőoltást adták be az egészségügyi dolgozóknak. Az orvosok és ápolók beoltását a televízióban is közvetítették.

Öt dolgozót oltottak be valamivel

Az El Paso-i kórházban öt covid-dolgozó kapta meg az oltást kedden, ám valószínűleg valójában semmi sem volt az injekcióban – írja a nypost.

A nézők szúrták ki

Az adást nézők kiszúrták, hogy valami nagyon nincs rendben, miközben beadják a vakcinát, ugyanis jól látszik, hogy már le volt nyomva az injekció.

A videót itt tekintheted meg

Ekkor érkezik Magyarországra az újabb szállítmány

Magyarország kormánya jelentette be, hogy a tervek szerint a következő  oltóanyag-mennyiség december 31-én érkezik. 

35 ezer oltás

35 ezer ember oltására kerül sor abban a prioritási sorrendben, amit a kormány meghatározott.

Szlávik adta be az első injekciót

Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdte az oltást, egy osztályvezető kapta meg az első injekciót december 26-án szombaton.

4875 embernek lesz elegendő

Szombat hajnalban megérkezett Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni, írja a BudapestKörnyéke.

Március óta fejlesztik

Pfizer és a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen oltóanyagot fejleszt a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra – emelte ki. 

44 ezer emberen tesztelték

A fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – mondta.

Kiemelt kép: illusztráció