Eddig még sehol nem hallott döbbenetes információkkal szolgált dr. Novák Hunor a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan. A honlapján közzétett interjúból ugyanis kiderül, hogy jelen pillanatban sokkal rosszabb a lélegeztetett koronavírusos betegek túlélése, mint amiről a médiában hírt adnak.

Korábban már beharangozta

A napokban a Blikk számolt be róla, hogy a doktor készül valamire, mint írta  eddig nem ismert hazai adatokat tesz közzé a koronavírus-járványról.Bejegyzéséből kiderült, hogy gy elismert szaktekintéllyel, egy, az intenzív terápiában dolgozó professzorral készített interjút, akit anonimizálnia kellett, ugyanis a kórház megtiltotta neki, hogy nyilatkozzon a témában.

Elismert professzor nyilatkozott

A gyermekorvos egy elismert szaktekintéllyel, egy, az intenzív terápiában dolgozó professzorral készített interjút, akit anonimizálnia kellett, ugyanis a kórház megtiltotta neki, hogy nyilatkozzon a témában. A professzor név nélkül ugyan, de megszólalt a hazai koronavírusos betegek intenzíves ellátásáról, az ezzel kapcsolatos adatokról, információkról, amelyekről eddig sehol nem lehetett hallani.

Túl sokan halnak meg

Dr. Novák Hunor gyermekorvos azzal kezdi, hogy két nagy, ám nem budapesti intenzív osztályról kapott megbízható, korábban nem publikált adatokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy mindkét helyen a koronavírus miatt gépi lélegeztetésre szoruló páciensek 92-95%-a meghalt – olvasható a doktor weboldalán.

Kozmetikázzák az adatokat

A „hivatalos” halálozási arány ezen az intenzíven csak kb. 50% volt a COVID-os lélegeztetett betegek tekintetében, ami inkább 95%, mert mint írja, a jelenlegi informatikai rendszer ugyanis alkalmatlan a pontos halálozási statisztika mutatására. Bár a kormány arra koncentrált, hogy minél több lélegeztetőgépet vegyenek, a lélegeztetettek valós túlélési aránya sokkolóan alacsony.

Mindenki meghalt, akit lélegeztető gépre kapcsoltak

A meginterjúvolt professzor intenzíves kollégái információi alapján azt mondja, egy ápolóra 4-6 intenzíves ágy jut, ami óriási baj. Az adatokkal kapcsolatban kiemelte, Magyarországon nincs pontos statisztika, amely járványtól függetlenül több évtizedes elmaradottság hazánkban. Állítólag van olyan hely, ahol még egyetlen koronavírusos beteget sem tudtak levenni a lélegeztetőgépről, a halálozás eddig 100%-os. 

Kamu statisztikák

„A statisztikák csalókák. Előfordul mondjuk, hogy egy 20 intenzív ágyas részlegnek feladatul adják, hogy 100 főre bővítsék a kapacitásaikat. Ez a szám jelenhet meg hivatalosan, miközben az osztály tudja, hogy ő képtelen ennyit ellátni, maximum 40-et. Egészen más adatokat hallok az ágy mellett dolgozó altatóorvos kollégáktól, mint amik a sajtóban megjelenne” – nyilatkozta az orvos.

Felkészületlenül érte a járvány az egészségügyet

A megszólaló professzor szerint óriási a terhelés az intenzív osztályokon, már a járvány előtt is nagyon kevés volt az orvos, még kevesebb az ápoló, a mostani járvány teljesen felkészületlenül érte az egészségügyet.

El kell kerülni a lélegeztetőgép alkalmazását

A szaktekintély arról is beszélt, hogy sokat segítene, ha a lélegeztetőgép helyett más módszereket használnának, ahogyan Angliában is megpróbálták. Ott az első 24 órában sokkal kevesebb, körülbelül feleannyi beteget lélegeztetnek géppel, az eddigi lezárt esetek halálozása pedig felére csökkent. Az orvos arról is beszélt, hogy stratégiát kell váltani: nem a minél több lélegeztetőgép és az ágyszám bővítése a cél, hanem el kell kerülni a lélegeztetőgép alkalmazását. 

Más módszerek is vannak

Úgy tűnik, külföldön is a paradigmaváltás segít: lélegeztetőgép helyett más módszereket kellene alkalmazni. Az egyik módszer, hogy az oxigént kapó betegek testhelyzetén változtatnak, akár például hasra fordítják őket. Ennek hatásossága a vér oxigénszintjén szinte azonnal látszik, így hamar eldönthető, ez mennyit segít, hogyan reagál a páciens. Azt látjuk nagyon sok betegnél, hogy ez ragyogóan működik.

Külföldön bevált

Ha nem elég az „egyszerűbb oxigénterápia” (arcmaszk, orrszonda stb.), utána légzésüket magasabb szinten támogathatjuk, de még mindig nem „invazívan” (tehát nem géppel). Ez a második szint a magas áramlású, párásított oxigén az orrba (High Flow Nasal Cannula – HFNC), illetve a non-invazív lélegeztetés, amely során a betegre egy maszkot vagy teljes sisakot rakunk, az pedig magas nyomással egy lélegeztetőgépre kapcsolva segíti a légzését – mondta a professzor Novák Hunornak, hozzátéve: a módszerek előnye, hogy kevesebb nővérre van szükség, így egy ápoló 4-5 beteget is biztonsággal elláthat.

Sok lélegeztetőgépet nem tudnak használni

Az ún. nem invazív lélegeztetési eszközök, maszkok terén elég nagy a hiányosság, ezeket kellene fejleszteni. Otthoni lélegeztetésre alkalmas gépek érkeztek szép számmal, de azokat jelen helyzetben nem tudjuk használni – mondta a név nélkül nyilatkozó professzor.

Novák Hunor facebook oldalán sokan kommentelték az interjút. dr. Szijjártó László, a MOK GyMS elnöke ezt írta: “Orvosként mindannyian, vezető és beosztott orvosok, bárhol is vagyunk a hierarchiában, arra esküdtünk, hogy nem ártunk a betegeinknek, minden erőnkkel, tudásunkkal segítjük őket. Ez nem lehet politikai vagy gazdasági kérdés. Nem szabad összekeverni az orvosi titoktartás, az intézményi lojalitás szabályát a cenzúrával, amely a sikeres együttműködést, betegeink hiteles tájékoztatását akadályozza” – írta az orvos. 

Árulkodó komment

Mindeközben Novák Hunor korábbi posztja alatt, amelyben interjút harangozza be, megjelent egy komment, amit dr. Szijjártó László, a MOK GyMS elnöke írt. Dr. Szijjártó az elismerését és egyetértését fejezi ki Novák Hunornak az ügyben, szúrta ki a Blikk. A hozzászólásában ez írja: „Orvosként mindannyian, vezető és beosztott orvosok, bárhol is vagyunk a hierarchiában, arra esküdtünk, hogy nem ártunk a betegeinknek, minden erőnkkel, tudásunkkal segítjük őket. Ez nem lehet politikai vagy gazdasági kérdés. Nem szabad összekeverni az orvosi titoktartás, az intézményi lojalitás szabályát a cenzúrával, amely a sikeres együttműködést, betegeink hiteles tájékoztatását akadályozza. A MOK megyei szervezetének elnökeként kérem és figyelmeztetem minden orvos kollégánkat, hogy ezt tartsák szem előtt és ennek szellemében próbáljanak meg a jelen, rendkívül nehéz helyzetben dolgozni. Köszönöm Novák Hunor kollégánknak, hogy bátran és példamutatóan rámutat a problémákra, ezzel segítve a megoldások közös keresését.”

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Vajda János