Elmegyógyintézetben tölti előzetes letartóztatását az a férfi, aki brutálisan meggyilkolta feleségét pénteken hajnalban Pest megyében. A tettes súlyos pszichés betegségben szenved.

A tárnoki férfi péntek hajnalban különös kegyetlenséggel végzett feleségével. K. Zs. gyanúsított skizoaffektív zavarban szenved és 10 éve rendszeres orvosi kezelés alatt áll.  Többször került mániás állapotba, de eddig közvetlen veszélyeztető magatartást nem tanúsított. A férfi a gyilkosság előtti napon kezelőorvosánál járt, aki új gyógyszer bevezetését javasolta számára.

Mi a skizoaffektív zavar?

Ez egy súlyos pszichiátriai kórkép, mely nagyon hasonlatos a skizofréniához. A betegség a mindennapi élet  minden területére kihat, beleértve a munkát, a szociális kapcsolatokat,  az öngondozás gyakorlatát (mint például tisztálkodás és higiénia). A szkizoaffektív zavarban szenvedő betegek a tünetek széles skáláját mutathatják, melyek magukban foglalják a valósággal való kapcsolat problémáját (hallucináció és delúziók vagy doxazmák), a hangulattal kapcsolatos zavarokat (például feltűnő depresszió), a motiváció hiányát, az örömérzetre való képesség hiányát és a gyenge koncentrációs képességet. A tünetek súlyossága okán a betegek időnként kórházi kezelésre szorulnak. A szkizoaffektív zavar átélése egy olyan állapottal írható le, amely ahhoz az érzéshez hasonlatos, amikor „ébren vagy és álmodsz”, vagyis a személy nehezen különböztetheti meg a valóságot a képzelettől.

Borzalmas kegyetlenséggel gyilkolt

2019. november 8-án a kora reggeli órákban, közös hálószobájukban a felesége kezeit megkötözte, fojtogatta, szemeit kinyomta, torkon, majd több alkalommal mellen szúrta, fejét egy sólámpával szétverte. A sértett a helyszínen életét vesztette. A házban tartózkodott az áldozat 90 éves nagymamamája is, aki végighallgatta unokája haláltusáját. Erről a LikeNews.hu ebben itt írt.

Elmegyógyintézetbe őrzik a férfit

A bíróság elrendelte a tárnoki férfinak a letartóztatását, aki a rendőrségen történt bejelentése alapján megalapozottan gyanúsítható felesége brutális megölésével. A férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. Figyelemmel a bűncselekmény rendkívül brutális jellegére és a gyanúsított pszichikai állapotára kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés biztosítja a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölését, illetve a gyanúsított betegségénél fogva ne kövessen el újabb bűncselekményt. A bíróság meghallgatta a gyanúsítottat és az indítványban javasolt intézkedésnek megfelelően elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság döntés előkészítése során hozandó határozatáig. A  gyanúsított letartóztatásának végrehajtására az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetet jelölte ki.

Kiemelt kép: illusztráció