6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak.

582-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában tombol a járvány

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában!

Eközben Ausztria bekeményít

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta a teljes lakosságot letesztelik Ausztriában. Jövő keddtől pedig teljes kijárási tilalmat rendelt el az osztrák kancellár. Ausztriában a napi fertőzöttek száma megközelíti a 10 ezer főt.

Kijárási tilalom

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton jelentette be, hogy miután a korábbi korlátozások nem lassították a vírus terjedését, jövő hét keddtől egész napos kijárási korlátozást vezetnek be Ausztriában, minden iskola távoktatásra áll át.

Tanárokat tesztelik le elsőként

Az osztrák kancellár azt mondta, december 7-től elsőként a tanárokat tesztelik majd antigén gyorstesztekkel, majd még karácsony előtt tesztelnék az egész lakosságot, mert szeretnék elérni, hogy az ünnepek a lehető legbiztonságosabbak legyenek. A tömeges tesztelés logisztikai feladatait a következő hetekben készítik elő.

Szlovákia is megcsinálta

Szlovákiában egyébként az elmúlt hétvégéken 3,6 millió embert teszteltek, és a letesztelt emberek körülbelül egy százalékánál mutatták ki a koronavírust. Akinek pozitív lett a tesztje, annak teljes családjával, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt karanténba kell vonulnia 10 napra.

Orbán Viktor Ausztriát figyeli

Orbán Viktor folyamatosan azt mondja, hogy Ausztriát tekinti laboratóriumnak és az osztrák intézkedéseket egy kis idő múlva Magyarországon is be kell vezetni. Ami Ausztriában van, az 2-3 hét múlva ide is megérkezik – fogalmazott a kormányfő.

Egy hét késéssel követjük Ausztriát

Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, “nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet”. Közölte: s tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta a miniszterelnök.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly