Néhány perccel ezelőtt a Facebook oldalán jelentette be Orbán Viktor, hogy érvényben marad az élelmiszerár-stop, a benzinárstop, valamint a hitelmoratórium és a kamatstop.

Döntött a kormány

A minszterelnök friss posztja rövid, de annál informatívabb, mint írja döntött a kormány, marad az élelmiszerár-stop 2022. október 1-ig, a hitelmoratórium és a kamatstop 2022. december 31-ig, illetve a benzinárstop 2022. október 1-ig.

Itt a teljes poszt:

Döntött a kormány: – az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig, – a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig, – a benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítjuk.Posted by Orbán Viktor on Thursday, June 16, 2022

Az élelmiszerár-stop

Mint ismert a kormány még januárban döntött arról, hogy bizonyos alapvető élelmiszerekre árstopot vezetnek be. Ez alapján az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től július 1-ig tartott volna, ám a friss döntés értelmében október 1-ig biztosan hatósági áron lehet megvásárolni az érintett termékeket.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

A benzinártsop

A benzinárstop kapcsán az utóbbi hetekben itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is többet cikkeztünk, mint ismert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május végén, a Kormányinfón jelentette be, hogy a hatósági áron csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak.

Kell a forgalmi

Az autósoktól el kell kérni a forgalmi engedélyüket, aki pedig nem viszi magával, vagy nem magyar rendszámos a kocsija, az csak piaci áron juthat üzemeganyaghoz. Mindez hatalmas terhet ró a kutasokra, a szakértők szerint fenntarthatatlan ez az állapot, az utóbbi hetekben folyamatosan attól volt hangos a sajtó, hogy a hatósági ár kivezetésére lenne szükség.

Marad a stop

Ezzel szemben a kormány most mégis úgy döntött, hogy marad a stop, hatósági áron lehet tankolni a jövőben is, legalábbis október 1-ig még biztosan.

Kapcsolódó:

Kínlódnak a benzinkutak a kettős árazás miatt: az árstop miatt iskolai kirándulások maradnak el

Kiemel kép: Illusztráció