6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. 

Sokan vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6 867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyi embert oltottak be

Folyamatosan zajlik az oltás, már 862.953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. 

Teljes zárlatot rendeltek el

LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy rendhagyó kormányinfóval jelentkezett a tegnapi napon Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, ugyanis a Karmelita kolostorból jelentkeztek be és közölték, hogy egy kormányülés jelenleg is tart, így mindenről most nem tudnak, de a legfontosabb döntésekről számot adtak.

Teljes lezárás

Gulyás Gergely ismertette az elmúlt napok szomorú, romló járványügyi adatait, mindezek fényében pedig közölte, hogy a kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások.

Itt vannak a pontos döntések

Gulyás Gergely elmondta, hogy csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredménybe, ezért szakértők javaslata alapján szigorú korlátozásokat vezet be a kormány. Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna – mondja a miniszter. A konkrét döntések:

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

Az újranyitás kérdése

Gulyás Gergely egyébként arról is beszélt, hogy az újranyitás március 22-én megkezdődik, de fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt. Úgy véli, ha a jelenlegi intézkedéseket mindenki betartja, akkor korábban tudunk nyitni.

FFP2-es maszkok

Az eMag FFP2-es maszkkészlete teljesen elfogyott azt követően, hogy az Index csütörtök reggel azt írta: a kormány kötelező teheti ezen maszkok használatát.

A kormányinfón szó nem volt a kötelező FFP2-ről

Időközben pedig Gulyás Gergelyék megtartották a kormányinfót, ahol bár kemény szigorításokat jelentette be, az FFP2-esekről nem szóltak egyetlen szót sem, csupán a kötelező maszkhordás fontosságát emelték ki.

Óriási roham indult meg ennek ellenére

Mindezek ellenére óriási roham indult meg a maszkokért, hiszen a reggeli órákban az Index cikke nyomán sokan joggal hihették, hogy ez is a meghozott döntések egyike lehet. Az eMag egyébként arról tájékoztatta a HVG-t, hogy náluk egyetlen óra alatt annyi maszkot vásároltak, mint előtte februárban egy teljes hónap alatt. 

Az eMag saját készlete elfogyott

Az eMAG saját készlete ma teljesen elfogyott, de egyes Marketplace-partnereknél még elérhetők maszkok, és pénteken, valamint hétfőn is érkezik újabb szállítmány, mivel a cég a környező országok hasonló szigorító intézkedései nyomán előre rendelt újabb készleteket – tették hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly