Romániában ismét növekszik a koronavírus-fertőzések üteme, az utóbbi hetekben pedig főleg a gyermekek körében gyorsult a járvány.

Ez történt az elmúlt 24 órában

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 3923 fertőzést diagnosztizáltak az országban, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több hónapos stagnálás után

A többi mutató is azt jelzi, hogy egy hónapos stagnálás után a járvány újabb hulláma érte el Romániát. A csütörtöki 81 haláleset húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Csaknem tíz napja ismét emelkedőben van az aktív esetek száma – most már meghaladta a 38 ezret -, és egyre több (7640) fertőzött szorul kórházi ellátásra.

A gyerekek körében ugrott meg a fertőzés aránya

A közegészségügyi intézet (INSP) legutóbbi Covid-tanulmánya szerint főleg a 0-19 éves korosztály esetében ugrott meg a fertőzések aránya: a február első hetében regisztrált adatokhoz képest múlt héten 60 százalékkal több gyermeknél mutatták ki fertőzést.

A brit mutáció

Az INSP szerint a növekményt nem lehet a (gyermekeket is könnyebben megfertőző) brit vírusmutáció közösségi elterjedésével magyarázni, az intézet egyértelműen az iskolák február 8-i megnyitásának és a “világjárvány-fáradtságnak” (a fegyelem lazulásának) tulajdonítja a jelenséget.

A gyerekek általában tünetmentesek

Szerencsére a gyerekek általában tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, csak 2,9 százalékuk került kórházba és 0,2 százalékuk intenzív terápiára. Mivel a fertőzött gyerekek 97 százaléka otthon van karanténban, az INSP szerint az iskolanyitásnak hamarosan közvetett hatása is jelentkezhet a családtagok megfertőzése révén.

Az idősek körében csökkent a fertőzés aránya

Azt is megfigyelték, hogy február folyamán 6-8 százalékkal csökkentek az esetszámok a 60 év feletti korosztálynál.

A járvány gyorsulása

Az INSP több lehetséges forgatókönyvvel számol, de ezek mindegyike a járvány újabb gyorsulását vetíti előre a következő hónapban. A leginkább derűlátó változat az, hogy az átlagos esetszám napi 1 százalékkal emelkedik: ebben az esetben egy hónapon belül napi 3300 új esetre lehet számítani.

Újra elérhetik a novemberi csúcsot?

Ha azonban naponta 4 százalékos ütemben gyorsul a járvány, az INSP szerint egy hónap múlva már a novemberi csúcsot – és az egészségügyi ellátó rendszer befogadóképességét – meghaladó napi 8900 megbetegedésre kell felkészülnie Romániának.

Ez a helyzet itthon

Mint azt a LikeNews is megírta itthon is rég nem látott magasságot ért a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, ugyanis 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik