A két fóti polgárőr közül az egyik az életéért küzdött, amikor a lova két lábra állt, hogy elriassza a neki támadt, lábát harapó harcikutyát.

A két lovas polgárőr, Lehoczky Sándor és lánya lovaik nyergében a város külterületén járőröztek. Munkájukra szükség van Fóton, hiszen már a puszta jelenlétük is elriasztja az illegális szemetelőket, fatolvajokat.

„Egy rétről lépésben fordultunk volna a Jedlik Ányos útra, amikor észrevettük, hogy egy acsargó, póráz nélküli harcikutya-keverék rohan felénk” – mesélte a történteket Lehoczky Sándor a Blikknek.

„Kiabáltam a gazdájának, fogja meg, mert a lovam megrúghatja. De a kutya már neki is ugrott a lónak. Az felágaskodott, akkor harapta meg a hátsó lábait. Aztán a kutya a lányom lovának fordult. Neki a hasát, a nyaka két oldalát, a hátsó combját marta meg. Közben a kutya gazdája a pörgő-forgó állatok miatt tehetetlenül figyelte az eseményeket, nem mert közel jönni.

Bár Adrienn kitűnő lovas, de már az életéért küzdött, hogy a nyeregben maradjon. Ugyanis a rémült ló felágaskodott, kapálózott, bakolt, hogy elijessze a kutyát. Amit végül Sándor lova úgy megrúgott, hogy elkábult, a gazdája akkor tudta rárakni a pórázt.

Ezután rendőrt hívtunk, addigra az eb megnyugodott, fegyelmezetten ült a gazda lába mellett. Aki elismerte a hibáját, bocsánatot kért és megtérítette az állatorvosi költségeket is, így nem tettünk feljelentést” – mesélte a történteket a polgárőr. Az állatorvos az egyik ló nyakán hétcentis sebet varrt össze.

Fóton sok gondot okoznak a külterületen póráz nélkül szaladgáló kutyák. Legutóbb egy pitbull szaladt a lovak alá, de szerencsére csak játszani próbált, nem támadott.

Nem lehet büntetni

Sándort tavaly az Év lovas polgárőrének választották Pest megyében. Lányával évente 700 órát szolgálnak, találtak már elhagyott lopott autót is. Sándor szerint csak kérhetik a gazdákat, hogy tegyenek pórázt a kutyákra, büntetni nincs joguk.

Kiemelt kép: illusztráció