Amikor a hatóságok karantént rendelnek el, jelentősen csökkennek az állampolgárok jogai. Bármennyire is meglepő, karantén idején, ha az szükséges, a szülőket minden gond nélkül elválaszthatják a gyermekeiktől, még a szoptatós kismamák babáját is elválaszthatják az édesanyától.

Járványügyi intézkedést az országos tisztifőorvos rendelhet el. A karanténnak, koronavírus kapcsán a 14 napos elzárásnak több változata van: otthoni, önkéntes és kórházi. Ma írtunk arról itt a LikeNews országos hírportálon, hogy a rendőrségnek kellett kivonulnia a Szent László Kórházba, mert attól félnek, hogy néhány iráni állampolgár bántalmazhatja a kórház személyzetét. A rendőri mellett idegenrendészeti beavatkozásra is szükség volt.

A hatóság munkatársai egyértelműen elmondták az iráni állampolgároknak, ha elhagyják a karantént bűncselekményt követnek el és azonnal veszélybe kerülhet a további magyarországi tartózkodásuk. Az iráni fertőzöttek végül maradtak, és maradt a rendőri jelenlét is a kórházban.

Karantén idején el lehet választani a szülőt a gyermekétől?

A TASZ weboldalán elérhető információk szerint egy gyereknek alapvetően a szülője mellett van a helye, ő képes róla döntéseket hozni és a legodaadóbban gondoskodni róla. Egy fenyegető járványügyi helyzet viszont még ezt is képes felülírni. Akár a gyerek, akár a szülő, akár pedig az egész társadalom érdeke diktálhatja azt, hogy a gyereket és a szülőt elválasszák egymástól. A járvány megfékezése mindannyiunk érdeke, ezért előfordulhat, hogy a gyereket és a szülőt külön kell elhelyezni.

Saját felelősségre bemehetek a gyerekemmel a karanténba?

Ha a gyereket kórházban különítik el, akkor erre nincs lehetőség. Komoly járványügyi helyzet esetén a közegészségügyi szempontok sajnos felülírhatják az olyan alapvető jogosultságokat is, mint amilyen a kapcsolattartási jog. Ráadásul már most is látszik, hogy a járvány egyik legnagyobb kihívása az, hogy a betegek túlterhelik az egészségügyi ellátórendszert. Ezért aki nem beteg, már csak azért sem vonulhat a kórházi karanténba, mert ott éppen olyanoktól venné el a helyet, akik viszont rászorulnak az ellátásra.

Külföldről jövünk haza a családdal. Ha karanténba helyeznének, számíthatunk rá, hogy együtt maradhatunk?

Ez sok mindentől függ, nincs rá általános válasz. Kérdés, hogy csak egy elővigyázatossági szempontú megfigyelésről van-e szó, vagy már jelentkeznek a tünetek, esetleg komoly egészségügyi ellátásra van szükség. Ha kórházi karanténre kerülne sor, az elsődleges szempont az egészségügyi intézmény működésének hatékonysága lesz. Tehát előfordulhat, hogy a gyerekeket más gyerekekkel együtt helyezik el, az édesanyát pedig a kórház más részlegén, az édesapát pedig adott esetben hazaküldik.

Szoptatom a gyerekemet, még 100%-ban anyatejes. Ekkor is elkülöníthetik?

Az a helyzet, hogy sajnos igen. A járványügyi szempont felülírja a kapcsolattartás jogát. A nemzetközi egészségügyi ajánlások egyelőre bizonytalanok abban, hogy a fertőzött anya számára javasolható-e a szoptatás fenntartása. Nem kétséges, hogy a csecsemő számára az anyatejes táplálás védelmet nyújthat, és hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemő számára. Az ajánlás szerint ugyanakkor esetről esetre kell eldönteni, hogy a szoptatás fenntartható-e. Ha igen, akkor a karantént fenntartó kórház felelőssége, hogy megteremtse a lehetőségét az anyatej biztonságos bejuttatására a csecsemő számára.

Ha van kutyám vagy más háziállatom és karanténba kerülök, mi történik vele?

Erre nincs konkrét válasz, egy hasonló helyzetet azonban szabályoz a rendőrség szolgálati szabályzata: eszerint ha a rendőrök valaki előállítanak, akkor a növények, haszon- és díszállatok gondozásáról a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell intézkedni.

Kiemelt kép: illusztráció