Egy öt hónapos gyermek és egy hét éves kislány maradt édesanya nélkül azért, mert a járványra hivatkozva nem látták el a magyar állami egészségügyben – állítja Bangóné Borbély Ildikó a Facebook-oldalára feltöltött videóban, amely szerint az egészségügy leállása miatt az asszonyt nem tudták megfelelően és időben ellátni, ezért hunyt el május első napjaiban.

Az MSZP országgyűlési képviselője az elhunyt nő családnál járt Esztergomban, a videóban megszólal egy hozzátartozó is, az elhunyt asszony édesanyja.

Martineczné Rezsnyák Regina több évtizedes egészségügyi ellátásban szerzett tapasztalattal rendelkezik – a részletes beszámoló alapján jelenleg is a betegellátásban dolgozhat –, és valóban részletesen mesélte el, mi történt lányával április utolsó, és május első napjaiban, amikor a járványhelyzet miatt nem kapott azonnali ellátást.

Gyakorlatilag hordágyon szállították a tatabányai kórház covidos részlegére – mondta a gyászoló édesanya, elmondásából pedig kiderült, hogy lányának még április 22-én szemgödri fájdalommal kezdődtek panaszai, amelyek óráról-órára súlyosbodtak, de hiába kért háziorvosa azonnali koronavírus-tesztet, több nap eltelt, ami alatt a fiatal asszony állapota romlott, és semmilyen orvosi ellátást nem kapott.

Martinecz Regina Renáta emlékére

Regina 33 éves volt. Egy öt hónapos és egy hét éves kislány maradt édesanya nélkül. Az egészségügy leállása miatt nem tudták megfelelően és időben ellátni, s ezért hunyt el. A családnál jártam Esztergomban.

Közzétette: Bangóné Borbély Ildikó – 2020. május 21., csütörtök

Ráadásul a mentősök érkezésére 48 órát türelmesen váró édesanya szerint a koronavírus-teszt végül negatív lett, ám csak napokkal később, a mentők érkezése után válhatott világossá, hogy lánya súlyos agyhártyagyulladással maradt ellátás nélkül a járványügyi vészhelyzet idején – írja az Index.

A gyászoló édesanya elmondása szerint a centrális hányással szenvedő lányával végül ráadásul vissza kellett forduljon a Székesfehérvárra induló mentő, majd pedig csak a nyolcadik kórház fogadta.

Az asszony szerint lányáért mindennek ellenére mindent megtett az őt szállító két mentős, amiért köszönetet is mondott, szerinte a megkésett ellátás professzionális volt, csak éppen későn került a beteg egyáltalán szakember látókörébe. Végül a balassagyarmati kórházba került lánya, akinek utolsó telefonhívásáról édesanyja – aki unokáit gondozásába vette – lemaradt.

A kórházban lánya, Regina május elsején belehalt az agyhártyagyulladásba. Ez egy gyógyítható betegség, ha idejében észreveszik – mondja a videóban az egészségügyi végzettségű édesanya, aki azt is mondta, hogy csakis azért nyilatkozott a szocialista képviselőnek, hogy a lányáéhoz hasonló értelmetlen halálesetek a jövőben elkerülhetőek legyenek.

Azt is mondta, hogy ők a rövidebbet húzták, és sokan fogják az egészségügyi ellátás értelmetlen leállítása miatt a rövidebbet húzni.

Kiemelt kép: Családi fotó – Forrás: Bangóné Borbély Ildikó Facebook-oldala