A kirándulók tájékoztatása érdekében a következő napokban információs plakátok kerülnek az afrikai sertéspestis miatt fertőzött területté nyilvánított budai erdőkbe. A plakátokkal elsősorban a turistautak mentén, valamint a pihenőhelyeken találkozhatnak a látogatók.

Két hete nyilvánították sertéspestis által fertőzött területté Budát és a teljes budai agglomeráció dunántúli részét, miután több mint 170 vaddisznó pusztult el a Pilisi Parkerdő területén – írta a budapestkornyeke.hu agglomerációs hírportál

Az intézkedésről, információs plakátok tájékoztatják a látogatókat, amelyek a következő napokban kerülnek ki az érintett budai erdőrészekbe. A tájékoztatók a kirándulók egy részének már ismerősek lehetnek, hisz ugyan ilyen plakátok találhatóak a korábban érintetté vált megyék erdeiben is.

Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány esetleges terjedésének megelőzése érdekében.

A legfontosabbak:

  • Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjunk, ne vigyünk az erdőbe vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
  • Kutyánkat kizárólag pórázon sétáltassuk az erdőben.
  • A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbáljuk megfogni, „megmenteni”.
  • Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látunk, ne érjünk hozzá és azonnal értesítsük a Nébih-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).
  • Az erdőjárás után alaposan mossuk le cipőnket, bakancsunkat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

Kedden reggel az országos főállatorvos azt nyilatkozta, hogy eddig kétezer vaddisznó lett sertéspestises az országosan. Tegnap írtunk arról, hogy a fertőzés miatt a disznóhús ára is az egekbe fog szökni, a cikket itt tudod elérni

Kiemelt kép: portal.nehib.gov.hu