Idén már több mint tíz százalékkal drágult a sertéshús. De még nincs vége, további, drasztikus drágulásokra kell számítani a sertéspestis miatt. A nyershúson kívül a felvágottakért, a virsliért és a kolbászfélékért is többet fizetünk majd.

Brutálisan emelkedhet a sertéshús ára. Szeptemberig már több mint tíz százalékkal kértek többet a kereskedők a disznóhúsért, de ez még csak a kezdet. Az élő sertés ára már harminc-negyven százalékkal lett drágább – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Ez azt jelenti, hogy nemsokára disznóhús elérheti vagy meg is haladhatja a marhahús árát. De nemcsak a nyershús, hanem a felvágottak és a kolbászfélék ára is az egekbe szökik.

A szakértők szerint a drágulással még egy-két évig biztosan együtt kell élni, hiszen senki nem tudja megjósolni, hogy mikor ér végét a sertéspestis.

Két hete jelentették be, hogy Buda teljes területét, illetve a budapesti agglomeráció teljes dunántúli felét „szigorúan korlátozott területté” nyilvánította a Néhib, miután több száz elhullott vaddisznót találtak Budakeszin. Pár nap múlva is kezdték a vaddisznók kilövését, miután a sertépestis miatt ki kellett üríteni a területet – írta a budapestkörnyeke.hu agglomerációs hírportál

Bár az ASP az emberre nem veszélyes, a fertőzött állatok szinte kivétel nélkül elhullanak, és jelenleg semmilyen védőoltás, gyógyszer nincs ellene. A világ sertésállományának 20 százalékát adó Kínában becslések szerint már 100 millió állatot kellett levágni a fertőzések miatt. Romániában az ASP terjedése miatt levágott állományok olyan hiányt teremtettek, hogy a magyar export egy év alatt megkétszereződött a szomszédos országba.

Kiemelt kép: illusztráció