Öt évvel ezelőtt 2016. április 21-én hunyt el Prince, a popzene legendás alakja. Az Oscar, Golden Globe és hétszeres Grammy-díjas zenész csupán 57 évet élt, de három évtizedig meghatározót alkotott a zene világában.

Prince Rogers Nelson

A világsztár Prince Rogers Nelson néven született 1958. június 7-én az Egyesült Államokban, Minnesota államban, Minneapolis városában. A zenész mindkét szülője afroamerikai származású volt. A zenei tehetségét is szüleitől örökölhette, hiszen édesapja zongorista és dalszerző volt, míg édesanyja jazz énekes. Testvére, Tyka 1961-ben született. A szüleik elváltak, amikor Prince 10 éves volt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nevének eredete

1991-ben Prince apja, John Lewis Nelson elárulta, hogy ő nevezte el a fiát Prince-nek, azaz magyarra fordítva hercegnek, mert azt akarta, hogy véghez vigyen mindent, amit ő akart elérni az életben. Prince fiatalkori beceneve Skipper volt. OLVASD EL EZT IS! Szívszorító üzenetben búcsúzott Fülöp hercegtől unokája, Vilmos herceg – fotó

Kezdeti sikerek

A popsztár unokatestvére 1975-ben alapított egy együttest, amiben Prince is segédkezett. A zenész 1976-ban elkészítette az első demóját Minneapolisban, ám senki nem akarta szerződtetni, ezért Chris Moon producer elvitte a számot Owen Husney-nak, aki aláírt Prince-szel és segített neki elkészíteni egy másikat. Nem sokkal később már olyan kiadók érdeklődtek Prince iránt, mint a Warner Bros., a Columbia Records, vagy a Records. Az énekes végül a Warner Bros. kiadóval kötött szerződést három albumra.

Kaliforniába költözött

Karrierje beindulásával Prince Kaliforniába költözött, debütáló albuma a For you 1978. április 7-én jelent meg. 1979-ben kiadott egy albumot Prince címmel, ami még nagyobb siker lett, mint az első lemeze. Harmadik albuma a Dirty Mind több szexuális témát tartalmazott, aranylemez lett belőle.

További évek

Prince karrierje a további években is töretlenül felfelé ívelt, szerepet kapott a Purple Rain című filmben is a 80-as évek elején, majd ezzel együtt ugyanazon címen megjelent egy filmzenei albuma is. A film két Oscar-díjat nyert, valamint két Grammy-díjat is bezsebelt vele az énekes. A 80-as években a zenekarát Prince a The Revolution-nek hívta, ám néhány évvel később az együttest feloszlatta.

Újra szóló karrier

A következő években Prince újra szólóban folytatta a karrierjét, lemezt készített, vagy turnézott, de közben Madonna Like a Prayer című albumán is közreműködött. 1991-ben viszont új együttessel debütált, ami a The New Power Generation nevet kapta. A Rock in Rio fesztiválon léptek fel először együtt. 94-ben az énekes elkezdett eltávolodni a Warner Bros.-tól, gyakran a „Rabszolga” felirattal az arcán lépett fel, szerinte a kiadó a művészeti szabadságát akarta korlátozni. A kiadónál 1996-ban adta ki az utolsó albumát.

Függetlenedés

Ezt követően Prince függetlenként kiadta az Emancipation című 36 dalos, tripla lemezes albumát, a saját kiadóján az NPG Recordson keresztül. Az album platina minősítést kapott. EZ IS ÉRDEKELHET! 58 éves lenne Gesztesi Károly: Liptai Claudia megható üzenettel emlékezett meg lánya édesapjáról

Híres fellépése Beyoncé-val

2004-ben Prince az akkor, még feltörekvő csillaggal Beyoncé-val lépett fel a Grammy-díjátadón. A két énekes olyan dalokat adott elő, mint a Purple Rain, a Let’s go Crazy-t, vagy Beyoncé Crazy in Love című dalát. Ugyanebben az évben a Rolling Stone magazin a legjobban kereső énekesnek nevezte a legendás énekest. 2007-ben a Super Bowl-on léphetett fel, majd egy évvel később a híres Coachella Fesztiválon is.

2010-es évek

Halála előtti években Prince ugyanúgy dolgozott, albumot készített, fellépett. 18 évnyi szünet után a Warner Bros. kiadóval újra szerződést kötött 2014-ben, majd ugyanebben az évben újra turnézni kezdett. 2015-ben egy Freddie Gray nevű férfi halála után jelentett meg egy számot Baltimore néven. A férfivel a rendőrök indokolatlanul erőszakosak voltak a letartóztatása közben, vagy a rendőrautóban sérült meg.

Halála

Prince 2016. április 7-én és 20-án is találkozott Michael T. Schulenberg orvossal. Hetedikén két fellépést is elhalasztotta influenzára hivatkozva. Utolsó koncertje április 14-én volt, majd ezt követően visszarepült Minneapolisba, de a repülőgépen rosszul lett, ezért kényszerleszállást kellett végrehajtani. Az orvosok Narcan gyógyszert adtak neki, majd az engedélyük nélkül távozott a a molin-i kórházból. Hetekig influenzától és dehidratációtól szenvedett. 2016 április 19-én még részt vett egy koncerten. 2016. április 20-án segítséget kért Prince képviselete Howard Kornfeld orvostól, aki 22-én találkozott volna az énekes. 5 évvel ezelőtt április 21-én 9 óra 43 perckor riasztották a mentőket Prince otthonába. A telefonáló elmondta, hogy egy eszméletlen férfit lát, majd később azt mondta, hogy meghalt és felismerte, hogy az énekes az. A betelefonáló Kornfeld fia volt, aki buprenoferint hozott az énekesnek, hogy segítsen az opioid függőségében.

Nem tudták újraéleszteni

A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni a popsztár életét, ugyanis már legalább hat órája halott volt Prince. Öngyilkosságnak és gyilkosságnak nem találták a nyomát a kiérkező nyomozók. Prince halála véletlen túladagolás. Házastársa és gyermeke nem volt, így vagyonát a törvény szerint testvére, Tyka örökölte.

Magyarországon is fellépett

Prince 2011-ben a budapesti Sziget Fesztiválon is fellépett. Híres mondata a fesztiválról: „Ti öregedtek, én maradok ugyanaz”. Emellett még nagyon sok mindent mondott a közönségnek a fellépés során. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Wikipédia

Kiemelt kép: Prince – Forrás: Youtube-videó