A LikeNews.hu is beszámolt róla, hogy 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje. Temetésére április 17-én szombaton kerül sor, amire az Egyesült Államokban élő unokája Harry is hazautazott.

Közel egy évszázad

“A nagyapám közel egy évszázad hosszú élete során az országát, a királynőt és a családját szolgálta. Szerencsés vagyok, amiért a felnőttkoromban is végig kísért engem a jó és a nehéz időszakok alatt is” – kezdte a bejegyzését Vilmos herceg. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Katalin miatt is hálás

“Hálás vagyok, amiért a feleségem is sok évet tölthetett a nagyapámmal és megismerhette őt” – folytatta, hozzátéve, hogy Fülöp mindig nagyon kedves volt Katalinnal. Elmondta, hogy annak is örül, hogy a gyerekei úgy emlékezhetnek a dédnagyapjukra, mint egy mókamesterre.

Különleges volt

“A nagyapám egy különleges ember volt egy különleges generáció tagjaként. Katalin és én folytatni fogjuk, amit ő mindig is akart és támogatni fogjuk a királynőt. Hiányozni fog a nagypapám, de tudom, hogy azt akarja, hogy folytassuk a munkánkat” – írta a posztjában Vilmos. OLVASD EL EZT IS! Isten veled Fülöp herceg! Íme, 5 dolog, amit biztosan nem tudtál róla

A fotó, amit közzétett Fülöp Vilmos legnagyobb fiával György herceggel látható

Közben Harry is megszólalt

Harry herceg is közzétett egy közleményt, ahol nagyapjuk humoráról beszél, valamint a sármáról és arról, hogy sosem lehetett tudni Fülöp mit fog mondani a következő pillanatban – írja a Dailymail. “Másoknak ő egy herceg volt, de nekem csak úgy, mint a többségeteknek, aki elveszített egy nagyszülőt ő a nagypapám volt, aki a legjobb barbecue-t készítette és egy mókamester volt”.

Ő is megszólalt a királynő mellett tett szolgálatáról

Vilmos herceg öccse szintén elmondta, hogy Fülöp 73 évig kitartott Erzsébet királynő mellett. “Köszönöm nagypapa a szolgálatodat, a nagymama iránti odaadásodat és, hogy mindig önmagadat adtad. Hiányozni fogsz, de mindig emlékezni fog rád a nemzet és a világ is. Meghan, Archie, én és a születendő kislányuk szívében mindig is különleges helyet fogsz elfoglalni” – zárta le Harry.

Harry és Vilmos kapcsolata megromlott

Vilmos herceg és öccse Harry herceg viszonya az utóbbi időben nem felhőtlen. Mint megírtuk, Harry tavaly a feleségével Meghan Markle egykori színésznővel az Egyesült Államokba költözött, valamint eltávolodtak a királyi kötelezettségeiktől. Egy hónappal pedig Oprah Winfreynek adtak interjút, ahol kiteregették a királyi család szennyesét.

Az Oprah interjú

A kettejük közötti feszültségre Harry is egyértelmű utalást tett abban a világszerte komoly feltűnést keltő televíziós interjúban, amelyet néhány hete Oprah Winfrey-nek adott. Harry úgy fogalmazott, hogy Vilmossal fennálló viszonyára “jelenleg a távolságtartás” a jellemző, “de az idő remélhetőleg majd mindent orvosol”.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. KAPCSOLÓDÓ! Nemzeti gyász vette kezdetét – Már azt is lehet tudni, hol temetik el Fülöp herceget

Itt helyezik végső nyugalomra

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is. 

Félárbocra eresztett brit lobogók

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Vilmos herceg – Forrás: BBC