Szélhámosok áldozata lett egy  házaspár, lakást akartak venni, végül a csalók 51 millió forintot úgy tűntettek el a számlájukról, hogy azt a vásárlók észre sem vették – írja a 24.hu.

A házaspár a fiúknak keresett eladó lakást Budapest belvárosában, amikor egy 6. kerületi ingatlan hirdetésére bukkantak az egyik legnagyobb hirdetési portálon. A Zichy Jenő utcában 30 millió forintért kínált, 88 négyzetméteres, felújított lakás ára már-már túlságosan kedvezőnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen, a család mégsem gyanakodott.

Felvették a kapcsolatot a hirdetővel, az ingatlan tulajdonosának testvéreként bemutatkozó férfi megnyerő stílusban adta elő, hogy a külföldön élő fivérének nincs már szüksége a lakásra, ezért adja el. Azt mondta, a férfi a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások okán húsvét előtt érkezik haza autóval Angliából, és akkor tudja megmutatni a lakást. Addig is e-mailen tud küldeni további fotókat a lakásról.

A fotók nem sokára érkeztek is, de nem csak azok. A levél egy számukra ismeretlen programot is tartalmazott, amire óvatlanul rákattintottak. Ez az AnyDesk nevű szoftver volt, amelynek segítségével távolról, közvetlenül fértek hozzá a csalók a házaspár számítógépének teljes tartalmához, köztük a gépen tárolt céges iratokhoz, elmentett felhasználónevekhez és jelszavakhoz. 

SIM-kártyát cseréltek a csalók

A megszerzett céges aláírási címpéldánnyal egyszerűen besétáltak a budapesti Westend bevásárlóközpont Telekom-üzletébe, és családi vállalkozás nevében igényeltek három új telefonkártyát, mondván, új készülékeket vásároltak, amikhez kisebb méretű SIM-kártyákra van szükségük.

Meg is kapták a kért kártyákat, amelyet a Telekom aktiválta is a csalóknak. A történtekkel egy időben a családfő épp telefonon beszélt, amikor egyszer csak megszakadt a vonal, hívást ezután már nem is tudott indítani. Ugyanez történt a másik két telefonnal is, mindegyik azt jelezte ki, hogy a SIM-kártyák nem csatlakoznak a hálózathoz, ezért azonnal megkeresték a Telekomot. Az ügyfélszolgálaton a hiba bejelentésekor arról érdeklődtek a tulajdonosoknál, hogy hol tartózkodnak. Amikor jelezték, hogy a 10. kerületben, a Telekom ügyintézője azt közölte velük, hogy a rendszerük szerint műszaki probléma van Kőbányán, vélhetően ez lehet a hiba oka.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy ekkor már megtörtént a SIM-kártyák cseréje, amit nyilvánvalóan a Telekom rendszerében is rögzítettek, a házaspár ennek ellenére nem kapott arról tájékoztatást, hogy emiatt a csere miatt nem működnek a telefonok.

Sokkos állapotba kerültek, amikor megnyitották a netbankjukat

Húsvét után a házaspár tagjai munkába álltak, és beléptek internetbankjukba, ahol rémálomba illő helyzettel találták szembe magukat: számlájukról az összes pénz eltűnt, összesen 51 millió forintot utaltak el róla hat részletben számukra ismeretlenekhez tartozó bankszámlákra – írja a BudaPestkörnyeke.hu.

Fejvesztve szaladtak a rendőrségre és az OTP Bankhoz, jelezve, hogy illetéktelenek ellopták tőlük összes megtakarításukat. A pénzintézet közölte, kivizsgálja az ügyet, ám ez időbe telik, a rendőrség pedig csalás miatt nyomozást indított. Bár a házaspár tagjai sokkos állapotba kerültek, kétségbeesésüket félretéve maguk is nyomozni kezdtek. Ügyvédet fogadtak, és elsősorban arra keresték a választ, hogyan tudták átvenni az irányítást a csalók a telefonjaik és így a bankszámlájuk felett.

Telekom szerint ők nem hibáztak

A család szerint kulcsfontosságú pillanat volt a SIM-kártya cseréje. Akkor még meg lehetett volna akadályozni a lopást. Ha az ügyintéző jelezte volna, hogy a kártyacserék miatt lehet probléma, kiderülhetett volna, hogy nem a házaspár kezdeményezte azt, hanem illetéktelenek intézkedtek a nevükben, és az új kártyákat azonnal le lehetett volna tiltani.

Az OTP egyedi elbírálás alapján kártalanította a családot, számlájukra jóváírta a csalók által eltulajdonított pénzt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu