Több magyarországi benzinkútját ellátási problémákra hivatkozva lezárta a Shell, közben a Független Benzinkutak Szövetsége levelet írt Orbán Viktornak. Ebben arról írnak, hogy a külföldi és magyar rendszámok megkülönböztetése a kutakon veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát.

Ellátási problémák

A nagyobb üzemanyag kereskedő társaságok vezetői is vakarják a fejüket, hogyan fogják megoldani a kormány háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt benzinvásárlási megkülönböztetését. A Blikk információi szerint a Shell ellátási problémákra hivatkozva több magyarországi benzinkútját bezárta, a nyitva levő kutakon pedig egyszerűen nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat.

Nincs üzemanyag

Az egyik Facebook-csoportba ma felkerült felvételen látszik, hogy a Haller utcában már kitették a Shell kút bejáratához a táblát, hogy készlethiány miatt az üzemanyag nem elérhető, csak a shop van nyitva.

Ez a tábla várja az autósokat a Haller utcai Shellnél

Forrás: Facebook

Beperelhetik a benzinkutakat

A német és osztrák autóklubok szerint a diszkrimináció miatt akár perek százaira számíthatnak a magyarországi üzemanyagtöltő állomások üzemeltetői. A Balatonnál már megkezdődött az előszezon, rengeteg külföldi vette ki szabadságként a Pünkösd előtti hetet, ők már május utolsó hétvégéjén megérkeztek.

717 forint ársapka nélkül ma a benzin

A balatoni kutaknál csak a magyar ársapka feletti áron tankolhatnak, ez ma egy MOL-kúnál 717 forint literenként. A magyaroknak a forgalmi ellenében levonják a kasszánál a plusz költséget, a külföldieknek nem.

Levelet írtak Orbán Viktornak

Közben a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor levelet írt Orbán Viktornak. Ebben azt írta, a rendszámok megkülönböztetéséről szóló kormányrendelet „több szempontból értelmezhetetlen és betarthatatlan. Veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát.”

Diszkrimináció

A szerkesztőségünknek is megküldött levélben arról is ír a szövetség elnöke, hogy a rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján.

Magyarokat is sújt a rendelet

A Független Benzinkutak Szövetsége tagsága értetlenül áll azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt, amellyel a rendelet sújtja a magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, a magyar nemzet egészéhez szervesen hozzátartozó, de magyar rendszámú autóval nem rendelkező milliókat és a Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket is.

Órákig tart az átállás

Egri Gábor a Blikknek elmondta, nem biztos, hogy minden kisebb benzinkút végre tudta hajtani határidőre az átállítás feltételeit. Szerinte jó példa erre, hogy a MOL kútjain is 7 órába került a rendszer átkalibrálása, pedig a magyar nagyvállalat felkészülhetett a háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt új szabályozásra.

Hivatalosan 2 percet kaptak

Mint fogalmazott az szövetség vezetője: „23 óra 58 perckor jelent meg a rendelet, ami 0 órától lépett érvénybe, vagyis 2 perc állt volna a rendelkezésre, hogy a nyitva tartó, 24 órás kutak kezelői, üzemeltetői végrehajtsák az utasításokat. Tudomásunk szerint több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani, a hatósági ársapka miatt amúgy is kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai a bírságok elkerülése miatt inkább ki sem fognak nyitni hétfőn reggel” – magyarázta Egri.

Kiemelt kép: Shell benzinkút a Haller utcában – Forrás: Facebook/Pesten hallottam csoport – Köszönjük a kép készítőjének, hogy fotójával segíti az olvasók hiteles tájékoztatását