A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy múlt pénteken elhunyt II. Erzsébet férje, Fülöp herceg. A királynő férje az utóbbi időben sokat betegeskedett, halála előtt több hetet is kórházban töltött. A herceg végül otthonában, Windsor-ban halt meg. A temetést élőben közvetítettük.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Itt helyezik végső nyugalomra

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.  KAPCSOLÓDÓ! Nemzeti gyász vette kezdetét – Már azt is lehet tudni, hol temetik el Fülöp herceget

Félárbocra eresztett brit lobogók

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. 

A temetést élőben is követhetik

Megérkezett a halottaskocsi

15:40. A windsori kastély elé megérkezett a halottaskocsi, az a jármű amelyet maga Fülöp herceg tervezett erre a célra, egy Land Rover. A herceg sírját ezekben a percekben viszik kifelé, hogy beemeljék a legendás zöld színű autóba.

Látható a gyászoló család

15:45. A királynő még nem érkezett meg a helyszínre, de már látható Károly herceg, valamint házaspár másik három gyermeke és unokáik is, köztük Vilmos és Harry is. A királynő az udvarhölgyek kíséretében fog megérkezni. Szól a himnusz, közben pedig a királynő is megérkezett a helyszínre.

Elindult a halottaskocsi

Fülöp koporsójával elindult az autó a Szent György-kápolnához. A királyi család nem visel katonai egyenruhát, hanem öltönyt, fehér inget és fekete mellényt, a hölgyek pedig fekete ruhában vannak. A kalap viselése szintén kötelező a nők számára. Vilmos és Harry között vonul Eduárd herceg és Anna hercegnő fia. Az út 8 percig tart, amíg megérkeznek a helyszínre.

Még nem kötelező a maszkviselés

15:50. Jelenleg még nem viselnek szájmaszkot a résztvevők, ugyanis Angliában lazítottak a korlátozásokon, de amint megérkeznek a kápolnába mindenkinek, maszkot kell majd húznia.

Erzsébet királynő megérkezett a Szent György-kápolnába

15:53. A királynő autója megérkezett a kápolnához, valamint hamarosan a Fülöp koporsóját szállító kocsi is odaér. Erzsébet királynő éppen besétál az épületbe, szájmaszkot visel a járványügyi szabályoknak megfelelően. A brit himnusz újra felcsendült. A királynő Canterbury érsekével érkezett meg.

Megérkezett a koporsó

15:55. Megérkezett a koporsó, valamint a felvételeken látható Katalin hercegné és Károly felesége Kamilla is, ugyanis ők nem a menettel vonultak együtt. OLVASD EL EZT IS! Kiderült a titok: Meghan Markle valójában ezért nem lesz ott Fülöp herceg temetésén

Beviszik a koporsót

16:03. Fülöp herceg koporsóját ezekben a percekben viszik be a kápolnába. Mögötte vonul a királyi család. Károly és Kamilla állnak legelöl a sorban. A TV2 élő adásából közben kiderült, hogy Fülöp herceg feladatait a gyerekei fogják átvenni a jövőben.

Mindenki beért

16:07. A koporsót most tették le a helyére a férfiak, közben pedig kivonultak a szertartásról. A windsori esperes, David Conner elkezdte a beszédét. A királynő lehajtott fejjel, ülve hallgatja. Közben egy kórus is elkezdett énekelni a szertartáson.

Megtört a család

16:13. Az érsek beszédét hallgatva jól látszik, hogy a királyi család szomorúan hallgatja végig Fülöp búcsúztatását. A rokonok nem ülnek túl közel egymáshoz, betartják a távolságtartást a járványhelyzetre való tekintettel. Közben a kórus újra énekel.

Újra megszólalt az érsek

16:30. Az érsek újra beszélni kezdett, Fülöp herceg lovagi erényeiről is szót ejtett, valamint több imát is elmondott érte. Közben újra felcsendült a zene. A felvételen jól láthatóak Fülöp személyes tárgyai, elismerései is, amelyet a kápolnába vittek. A családtagok a tradíciókhoz híven nem mondanak beszédet.

Hamarosan véget ér a gyászszertartás

16:41. Már csak néhány perc és a búcsúztató véget ér, közben skót dudások is játszani kezdtek. Most pedig kürt zene szól, ami külön Fülöp herceg kérése volt a halála előtt. Hamarosan jön a Canterbury érsek áldása.

Jön az áldás

16:47. Miután az érsek elmondja az áldást, újra felszólal a nemzeti himnusz, majd pedig a szertartás végén leengedik a koporsót, ám ezt már nem közvetítik élőben. Az áldás után, miközben a kórus énekel újra a királyi családot mutatták a kamerák, akik felálltak a himnusz alatt. A szertartás véget ért, a család elkezdett kivonulni az épületből. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Fülöp herceg – Forrás: Youtube