Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta életének 100. évében elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A herceg temetése szombaton lesz, melyre időközben hazautazott unokája Harry herceg is, ám várandós felesége, Meghan Markle nem tartott vele.

Jó kapcsolatot ápolt Fülöppel

A sussexi hercegné pedig úgy tudni, hogy jó kapcsolatot ápolt Fülöppel, a temetésen azonban mégsem fog részt venni, ugyanis nem szeretne a figyelem középpontjába kerülni a búcsúceremónián. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Harry már az Egyesült Királyságban van

Lapunk is beszámolt róla, hogy Harry egyedül utazott Londonba a hétvégén, s bár korábban arról lehetett hallani, hogy Meghan az orvosai tanácsára nem utazik, a Daily Mail ezzel szemben most azt írja: a hercegné közeli barátai elárulták, hogy Meghan valójában azért maradt Montecitóban, hogy ne kerüljön a figyelem középpontjába.

Meghan valójában ezért nem megy a temetésre

„Meghan most minden erejével azon van, hogy támogassa a gyászoló Harry herceget. A döntést, vagyis hogy vele tartson-e a temetésre, teljesen Harryre bízta. Meghan azt mondja, ezekben a nehéz időkben, a családnak össze kell tartani, a konfliktusokat pedig félre kell rakni, úgy véli Fülöp is pontosan ezt akarná. Fülöpöt és őt különleges kötelék fűzte egymáshoz, nagyon szerették egymást, a hercegné pedig nem akarja, hogy ő kerüljön a figyelem középpontjába a temetésen” – árulta el a egy közeli barát.

Az édesanyja sem szeretné, hogy az Egyesült Királyságba utazzon

„Doria ragaszkodik hozzá, hogy Meghan Montecitóban maradjon, és onnan támogassa Harryt. Nagyon félti Meghant, ahogyan Harry is, és nem akarja, hogy az utazással kockáztassa az egészségét. A hercegné úgy gondolja, hogy semmit nem változtat az Erzsébet királynővel való jó kapcsolatán az, ha ő nem lesz ott a temetésen. Azt mondja, a királynő bizonyára megérti, miért marad távol, illetve ő is azt akarná, hogy otthon maradjon, hogy óvja a saját és persze a baba egészségét is” fogalmazott az informátor.

Vilmos szívszorító üzenetben búcsúzott nagyapjától

“A nagyapám közel egy évszázad hosszú élete során az országát, a királynőt és a családját szolgálta. Szerencsés vagyok, amiért a felnőttkoromban is végig kísért engem a jó és a nehéz időszakok alatt is. Hálás vagyok, amiért a feleségem is sok évet tölthetett a nagyapámmal és megismerhette őt” – írta, hozzátéve, hogy Fülöp mindig nagyon kedves volt Katalinnal. Elmondta, hogy annak is örül, hogy a gyerekei úgy emlékezhetnek a dédnagyapjukra, mint egy mókamesterre.

Különleges volt

“A nagyapám egy különleges ember volt egy különleges generáció tagjaként. Katalin és én folytatni fogjuk, amit ő mindig is akart és támogatni fogjuk a királynőt. Hiányozni fog a nagypapám, de tudom, hogy azt akarja, hogy folytassuk a munkánkat” – írta a posztjában Vilmos. OLVASD EL EZT IS! Isten veled Fülöp herceg! Íme, 5 dolog, amit biztosan nem tudtál róla

Közben Harry is megszólalt

Harry herceg is közzétett egy közleményt, ahol nagyapjuk humoráról beszél, valamint a sármáról és arról, hogy sosem lehetett tudni Fülöp mit fog mondani a következő pillanatban – írja a Dailymail. “Másoknak ő egy herceg volt, de nekem csak úgy, mint a többségeteknek, aki elveszített egy nagyszülőt ő a nagypapám volt, aki a legjobb barbecue-t készítette és egy mókamester volt”.

Ő is beszélt a királynő mellett tett szolgálatáról

Vilmos herceg öccse szintén elmondta, hogy Fülöp 73 évig kitartott Erzsébet királynő mellett. “Köszönöm nagypapa a szolgálatodat, a nagymama iránti odaadásodat és, hogy mindig önmagadat adtad. Hiányozni fogsz, de mindig emlékezni fog rád a nemzet és a világ is. Meghan, Archie, én és a születendő kislányuk szívében mindig is különleges helyet fogsz elfoglalni” – zárta sorait Harry.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. KAPCSOLÓDÓ! Nemzeti gyász vette kezdetét – Már azt is lehet tudni, hol temetik el Fülöp herceget

Itt helyezik végső nyugalomra

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is. 

Félárbocra eresztett brit lobogók

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót. A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: Meghan Markle – Forrás: YouTube