Rágcsálóürüléket, élő csótányokat és súlyos hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei november elején egy csepeli pékség ellenőrzése során. Bezáratták, most stikában újra kinyitott.

A Nébih ellenőrei a II. Rákóczi Ferenc út 142. szám alatt található pékségben megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek. A videón látható termékpaletta alapján egy az „albán pékség” kategóriába tartozó üzletről van szó, ezekből több tucat van Budapesten és az agglomerációban.

A csepeli egységben többek között az emeleti feldolgozó részen a padozat, az oldalfal, a mennyezet egyaránt erősen szennyezett volt. Több nyitva levő ablakról hiányzott a rovarháló, de előfordult, hogy maga az ablak sem volt a helyén.

A higiénikus kézmosást a csaptelep hiánya és a kézmosó előtt álló hulladéktárolók lehetetlenné tették. Az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések, valamint a további eszközök rendkívül koszosak, szennyezettek voltak.

Félkész tésztaalapanyagokat az egyik fagyasztóláda tetején is tároltak, melyek így közvetlen érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén koszos, erősen szennyezett volt. Az ellenőrzés idején rágcsálóürüléket is találtak a szakemberek. Az eladóteret nem takarították tisztán.

Több csótányt találtak a pékségben

Az eladótér kézmosójában nem volt folyóvíz, a papír kéztörlő és a hulladéktároló, a sütőtérben pedig erősen koszos, szennyezett gépek, eszközök voltak. Ráadásul a dolgozók érvényes egészségügyi könyvet nem tudtak bemutatni. Az egység – bár nyilvántartásba vétellel rendelkezett – az általa előállított termékek nyomon követhetőségét nem tudta igazolni – írja az Index.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az pékség tevékenységét. A helyszínen fellelt 394 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket az ellenőrök kivonták a forgalomból.

Újra ellenőriztek a szakemberek

A Nébih szakemberei nemrég ismételt ellenőrzést tartottak a pékségben, ami ekkor még nem is lehetett volna nyitva, de ehhez képest a szemle megkezdésekor azzal szembesültek, hogy a kiszolgáló pultokon péksütemények vannak, az egységben pedig vevők tartózkodnak. Emellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy a tevékenységet egy olyan új vállalkozás kezdte meg, amelynek még nem is volt engedélye.

A pékséget az ellenőrök ismét alaposan átvizsgálták és megállapították, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a korábbiakban megállapított hiányosságok változatlanul fennállnak. Sőt, az eladó- és a földszinti térben ismét több helyen élő és elhullott csótányt találtak.

A pékséget zár alá helyezték, az eljárás folyamatban van, mindkét vállalkozás milliós bírságra számíthat.

Kiemelt kép: illusztráció