December 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását, pillanatnyilag 5500 vakcina érkezése biztos az EU-ból, de az azt követő napokban újabb szállítmányok várhatók – közölte keddi online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A intenzív osztályokon dolgozók élveznek elsőbbséget

Gulyás Gergely a kormányinfón hozzátette: az oltásban a koronavírus-megbetegedetteket ellátó kórházak intenzív osztályán dolgozók élveznek elsőbbséget.

A napi járványügyi adatokat itt olvashatod:

Több oltóanyaggyártóval folynak tárgyalások

Megismételte: a kormány minden oltóanyaggyártóval tárgyal, így Kínával és Oroszországgal is. Reméli, ha a kínai vakcinát engedélyezik, onnan is jelentős szállítmányok jöhetnek.

Ez a cél

A cél az, hogy hatékony, ellenőrzött oltóanyag álljon rendelkezésre – hangoztatta, egyúttal tudatta: a kormány eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.

Szankcionálják azokat, akik nem oltatják be magukat?

Gulyás Gergely mindenkit kért, hogy ha szeretne részt venni az oltásprogramban, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg, a cél pedig az, hogy minél többen oltassák be magukat. A miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként utalt arra, hogy negatív szankció érheti azokat, akik nem élnek az oltás lehetőségével: ugyanis egy kérdésre válaszolva azt mondta, egészen biztos, hogy lesznek olyan szabályok, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában, amelyek bizonyos esetekben különbséget tesznek majd azok közt, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve akik nem. Gulyás úgy gondolja, az oltási könyv a tömeges oltást követő hónapokban fontos dokumentum lesz az útlevél és a személyi igazolvány mellett. Egészen biztos, hogy légitársaságok is hoznak majd ilyen szabályokat, ahogy a koncertszervezők is megtehetik.

Kapcsolódó:

Oltási könyv

Ha valóban tervben vannak ilyen szabályozások, akkor elképzelhető, hogy a jövőben csak oltási könyvvel utazhatunk például repülőgépen, illetve vehetünk részt olyan, nagy tömegeket vonzó programokban, mint a színház, a koncert, a mozi.

Fordulat?

Gulyás beszélt arról is, hogy egyértelmű fordulat következett be a koronavírus-fertőzés hazai terjedésében, úgy tűnik, Magyarország túl van a járvány második hullámának csúcspontján a fertőzéseket tekintve – mondta. Reményét fejezte ki, hogy 7-10 nappal az elhalálozások száma is követni fogja a fertőzöttek számában bekövetkezett csökkenést.

Még mindig veszélyben van Európa

A miniszter kiemelte: a vírus egész Európában terjed; Európa-szerte vagy fenntartották az eddigi intézkedéseket, vagy szigorítottak.

Védelmi intézkedések fenntartása

Jelezte: a kormány továbbra is – legalább január 11-ig – fenntartja az elrendelt védelmi intézkedéseket. Ugyanakkor egy éjszakára, szentestére kivételt tesznek, így a kijárási tilalmat a csütörtökről péntekre virradó éjjelre felfüggesztik – mondta a miniszter, megjegyezve: a 10 fős létszámkorlátba a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Szabályok betartására kért mindenkit

Mindenkit kért azonban a szabályok betartására, hangsúlyozta ugyanis, az eddigi fegyelmezettség nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vírus magas fertőzésszám mellett is kontroll alatt volt tartható.

Nagy-Britannia STOP

Beszámolt továbbá arról, hogy Magyarország semmilyen személyszállító repülőgépet nem fogad Nagy-Britanniából, hasonlóan az EU-tagállamok többségéhez.

Kiemelt kép: Illusztráció