Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a mai napon Müller Cecília a terhes, valamint azokhoz a nőkhöz szólt, akik gyermeket terveznek.

Nem ajánlják

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem ajánlják a koronavírus elleni vakcina beadását várandós nőknek, valamint ha valaki beoltatja magát akkor néhány hónapig ne próbálkozzon teherbe esni, 2-3 hónapig ne foganjon meg gyermek.

Megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását

December 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán – írja az MTI.

Ekkor érkezik az oltóanyag

Müller Cecília ismertette: december 26-án, ahogy minden európai uniós tagállam, így Magyarország is 10 ezer oltóanyagot kap. Elmondta: kedden megérkezett a vakcina leirata, amely tartalmazza a betegek tájékoztatásához szükséges, illetve az oltási technikára vonatkozó ismereteket. 

Az oltás menete

Az oltás menetéről szólva kifejtette: az oltóhelyeken először teljes körű felvilágosítást kap az oltakozó, majd ki kell töltenie egy az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívet és egy beleegyező nyilatkozatot; ezután kapja meg a páciens az oltást, amely után 20 percig megfigyelés alatt tartják; a beoltottak oltási igazolási kártyát kapnak, amelyen szerepelnek az adataik, az oltás száma, illetve az, hogy mikor kell a második, a védettséget biztosító oltásra jelentkezniük.

Reakciók a beadás után

A vakcina beadása után jellemzően helyi reakciók – fájdalom, bőrpír, duzzanat – fordulhatnak elő, melyek maguktól elmúlnak. Nagyon ritkán jelentkezhet nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, esetleg hőemelkedés, amely paracetamol tabletta hatására megszűnik. Az oltás után pihenés javasolt, nehéz fizikai munka végzése nem ajánlott – közölte a szakember.

Folyamatosan érkezik majd vakcina

A gyártó tájékoztatása szerint folyamatosan érkezik majd vakcina az országba. Már az ünnepek után nagyobb számban tudnak oltakozni az egészségügyi dolgozók, majd a szociális intézmények munkatársai, lakói, a rendvédelmi szervek tagjai – mondta Müller Cecília.

Bízzanak benne

Azt kérte mindenkitől, éljen a lehetőséggel, hiszen Magyarországon nagy fokú bizalom van a védőoltások iránt. Mint mondta, korábban számos fertőző betegségtől sikerült megszabadulni éppen a védőoltásoknak köszönhetően.

Kell a második oltás

 A szakember elmondta, az első védőoltás után fokozatosan fejlődik ki a védettség, ennek megerősítéséhez van szükség a második oltásra. A teljes védelem a második oltást követő hetedik nap körül alakul ki. Az első oltást követően is fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat. Ha valakinél akut megbetegedés zajlik, nem kaphatja meg a második oltást.

Kiemelt kép: Müller Cecília