Az elmúlt néhány hétben folyamatos volt a fennforgás az AstraZeneca vakcinája körül, mint a LikeNews.hu hírportál is megírta  több országból is jelentették, hogy az oltóanyag talán nem biztonságos, vérrögképződéssel hozták összefüggésbe és több haláleset is történt azt követően, hogy a beteg megkapta a vakcinát.

Tömegesen jelentették be, hogy nem oltanak vele

Ezt követően az országok tömegesen jelentették be, hogy felfüggesztik a vele való oltást, hiába szólalt meg a vállalat is az ügyben, a bizalom megingott, annak ellenére is, hogy a hivatalos megerősítések szerint nem volt összefüggé a trombózisos esetek és a vakcina között. Most azonban mégis kiderült: lehet összefüggés a vakcina és a vérrögképződés között.

Rejtélyes halálesetek

Az AstraZeneca körüli botrány akkor robbant ki, amikor több rejtélyes halálesettel is összefüggésbe hozták. Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vizsgálják a halálának körülményeit

A férfi halálának körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. MINDENT AZ ASTRAZENECÁRÓL ITT!

Nincs bizonyíték arra, hogy kockázatos volna a beadása

Az AstraZeneca időközben közleményében hangsúlyozta: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

Több helyütt felfüggesztették, aztán megszólalt az EMA

A vakcina alkalmazását több ország is felfüggesztette, ám ezt követően biztonságosnak  minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tartottak szükségesnek. Ezután az országok sorra jelezték, hogy újra oltanak a vakcinával, ám most megint úgy tűnik, hogy nincs minden rendben.

Mégis van összefüggés?

Az Index cikkéből ugyanis kiderül, hogy mégis csak van összefüggés az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között, ezt Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban jelentette ki.

Nem tudni, mi váltotta ki

„Világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakcókat” – mondta.

Órákon belül jöhet a hivatalos megerősítés

Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Itthon is oltanak vele

Az AstraZenecával egyébként itthon is zajlik az oltás, tegnap például Jakab Péter, a Jobbik elnöke kapta meg, erről közösségi oldalán adott tájékoztatást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZenece – Forrás: MTI/Mohai Balázs