Az északnyugat-olaszországi Piemontban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt – közölték vasárnap a régió egészségügyi hatóságai vasárnap.

A férfit szombaton oltották be

A férfit szombaton oltották be Biella városában. Halála körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felfüggesztették az oltást az AstraZenecával

Elővigyázatosságból hozott döntésnek nevezte az AstraZeneca felfüggesztését a tartomány egészségügyi tanácsosa, Luigi Genesio Icardi. Hangoztatta, hogy ez az első haláleset a december végétől beoltott emberek között. IDE KAPCSOLÓDIK: Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Szicíliában is felfüggesztették

Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak. Hétfőtől az egész országban jelentősen szigorítják a járványkorlátozásokat. Az újbóli zárás a hatvanmillió olaszból negyvennyolcmilliót érint.

Már több helyen volt probléma

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta több rejtélyes haláleset is történt, azt követően, hogy az illető megkapta az AstraZeneca védőoltást. Legutóbb tegnap, mint arról beszámoltunk Szlovákiában egy 38 éves tanárnő vesztette életét.

Februárban oltották be

A 38 éves tanárnőt, Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később kórházba került, miután komoly fejfájást, magas lázat és izomfájdalmakat tapasztalt.

Február végén meghalt

A tanárnő február 27-én hunyt el, 14 nappal az oltást követően. A halál pontos okára a boncolás után fog fény derülni, de valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia miatt hunyt el a fiatal tanárnő. A nő trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

Nincs bizonyíték

Szlovákiában a szakértők kihangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték az AstraZeneca beadása és a tanárnő halála közötti összefüggésre. Az országban már 804 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást az AstraZeneca beadását követően, ám halálesetet , amely az oltással lenne összefüggésben még nem jelentettek – írja a Blikk.

Ausztriában is történt hasonló eset

Elhunyt egy nővér Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát, egy másik pedig megbetegedett. Elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték. 

Egy másik nővér megbetegedett

Az elhunyt ápolónő halálát véralvadási rendellenesség okozta, míg egy másik nővér nem sokkal azután, hogy megkapta a vakcinát tüdőembóliát kapott. Mindketten az osztrák Zwettl-i klinikán dolgoztak.

Fiatalok

Az elhunyt egészségügyi dolgozó 49 éves volt, míg a tüdőembóliából lábadozó nő csupán 35 éves.

Romániában visszamondták

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet. 

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. 

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka

Kevesebb AstraZeneca érkezhet az Európai Unióba: ez a politikus megtiltaná vakcina kivitelét az EU-ból

Európai uniós exporttilalmat kell elrendelni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-vakcinára – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EU-) frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Bírálta a döntésüket

Az EP legnagyobb frakciójának vezetője élesen bírálta a szérumot gyártó brit-svéd gyógyszeripari vállalat döntését, amely szerint tovább csökkentik a termékükből az EU-nak biztosított mennyiséget. 

Megkülönböztetés

Manfred Weber szerint ez a döntés az EU hátrányos megkülönböztetésére utal. Úgy tűnik, az AstraZeneca “előnyben részesít más országokat az EU-val szemben” – mondta a német politikus.

Tiltásra van szükség

Kiemelte: amíg a vállalat nem teljesíti a EU-nak tett vállalásait, meg kell tiltani a közösség területén gyártott oltóanyaga exportját.

Szállításcsökkenést terveznek

Az AstraZeneca egy pénteken kiszivárogtatott dokumentum szerint arról tájékoztatta a vakcinabeszerzést a tagállamok megbízásából intéző Európai Bizottságot, hogy ismét szállításcsökkentést tervez. 

Hatalmas csökkenés

Új menetrendje szerint a huszonhetek március végéig 30,1 millió adagot, áprilisban pedig 20 millió adagot kapnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinából. Ez az eredeti ígéretéhez képest a január-márciusi időszakot tekintve kétharmados, áprilisra 50 százalékos csökkentést jelent.

Megszólalt az AstraZeneca a szállítással kapcsolatban

„Az AstraZeneca csalódottságának hangot adva teszi közzé, hogy az Európai Unióba (EU) a tervezettnél kevesebb COVID-19 vakcinát tud szállítani, annak ellenére, hogy fáradhatatlanul dolgozunk az ellátás felgyorsításán. A vállalat korábban közölte, hogy a tervezettnél alacsonyabb gyártási kibocsátás miatt az európai ellátási lánc szállítási kapacitása a vártnál kevesebb. Azt is bejelentette, hogy ennek a hiánynak egy részét a nemzetközi ellátási hálózatából történő vakcina szállításával kívánja kompenzálni.”

Ennyi adag vakcina érkezett volna

„A második negyedévben szállításra kerülő mennyiség fele, az első negyedévben pedig 10 millió adag kellett volna érkezzen a vállalat nemzetközi ellátási láncából. Sajnos az exportkorlátozások csökkenteni fogják a szállításokat az első negyedévben, és valószínűleg befolyásolják a második negyedévit is. A vállalat februárban kezdte meg a vakcina szállítását az EU-ba. A nehézségek ellenére célja, hogy 2021 első felévében 100 millió adagot szállítson le, ebből 30 milliót az első negyedévben. A társaság együttműködik az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal az ellátási kihívások kezelése érdekében. Továbbra is bízunk benne, hogy az EU ellátási lánc termelékenysége tovább fog javulni, hogy európai lakosok millióit segíthessünk megvédeni a vírustól.” – áll a vállalat közleményében. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZeneca – Forrás: MTI/Mohai Balázs