Egy-egy nagyobb megmérettetés, érettségi, szakdolgozatvédés vagy éppen nyelvvizsga előtt egyszerűen elér a vizsgadrukk, ideges leszel és nem tudsz mit kezdeni a helyzettel? Nem könnyű a helyzet, hiszen mindegyik olyan dolog, amiért érdemes küzdeni, ami hatással van az életedre. Viszont nem hagyhatod, hogy a lámpaláz elhatalmasodjon rajtad és átvegye feletted az irányítást. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit tehetsz, ha töri érettségire készülsz és elkezdtél túlzottan izgulni.

Hamarosan itt a vizsga és nem vagy felkészülve?

Úgy érzed, hogy a nagy nap előtt fogalmad sincs semmiről? Nem emlékszel a fontosabb fogalmakra, személynevekre, évszámokra, se a magyar, se a matek nem megy, de még a töri is gondot okoz? Ezen könnyen segíthetsz, hiszen a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa tökéletes megoldás arra, hogy mindent kézben tarthass. A jelentkezést követően ugyanis kézhez kapsz minden fontos vázlatot, fogalomlistát, így neked már csak a készüléssel kell foglalkoznod. Ha tehát tudod, hogy minden alkalommal vizsgadrukkal küzdesz, akkor gondoskodj előre arról, hogy ez most ne történjen meg. Az eredmény ugyanis nagyon fontos, főleg, ha szeretnél továbbtanulni.

Amikor már úgy érzed, hogy semmire sem emlékszel, akkor tedd egy kicsit félre az anyagot és vegyél két mély levegőt. Ezt lassan fújd ki, hogy a légzésed is helyre tudjon állni. Gondold át, hogy tényleg nem készültél eleget, vagy csak túlzottan közeledik a nap? Utóbbi esetében egy kis pihenés sem árt, hiszen valószínűleg nagyon fáradt lehetsz. Ha nem akarsz aludni, akkor menj egyet sétálni, jót tesz majd a friss levegő.

Milyen tünetei vannak a vizsgadrukknak?

Amikor vizsgahelyzetben vagy az iskolában, akkor az agyad stresszközponja miatt a szíved gyorsabban kezd el verni. Ennek hatására a vérnyomás emelkedik, izzadsz, majd pedig megfeszülnek az izmaid, így lelassul az emésztés. Utóbbi esetében gyakran éppen az ellenkezője történik, tehát a félelem hatására gyakoribbá válik a vizelési inger, esetleg még hasmenéssel is számolhatsz.

A mellékvesék adrenalit termelnek, ezek tartják fenn az izgalmi állapotot. Ez bizony rövid távon növeli a teljesítményt, de sokszor túlzottan megviseli a testet. Ezáltal nem tesz jót a szívnek és az érrendszernek sem. Ha túl sok negatív emléked van a szerepléssel kapcsolatban, jobban szorongsz a vizsgáknál vagy az előadásoknál, akkor a stressz akár rosszulléthez is vezethet. 

A vizsgadrukk természetes

Ha viszont úgy gondolod, hogy ez teljesen rendellenes dolog, akkor eláruljuk, hogy nem így van. A vizsgadrukk teljesen természetes emberi reakció, megszüntetni nem igazán lehet, maximum csökkenteni, de a szorongást így is elkerülheted. Igyekezz ilyenkor épp ésszel gondolkodni, hiszen ha végig tanultad az elmúlt heteket és hónapokat, éveket, akkor nem lehet gond. A tanárok úgyis segítenek, ha valahol elakadsz és az emiatti két pont veszteség sem a világ vége. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.